Torrsim

För två år sedan tog jag mitt första bad med torrdräkt. Det var den 21 april och en fin men kall kväll. Med varma kläder under och tjocka sockor i stövlarna satte jag mig på bryggkanten och hoppade i. Det kalla vattnet stänkte upp i ansiktet och fick mig först att rysa. Men sedan infann sig en obeskrivlig känsla av att omslutas av kallt vatten och ändå inte frysa. Där flöt jag som en kork och tittade på mina kamrater som hoppade i en efter en. Vi tittade på varandra och ett bubblande skratt fyllde snart våra strupar. Och det gick inte att sluta skratta. Kvällens äventyr avslutades med en 200 meters tur med ryggsim. Långa svepande tag med armarna och min blick vandrande över de båtar som hade sjösatt. Även en liten båt ser vansinnigt stor ut när man simmar nära stäven.

Det har blivit många simturer i torrdräkt sedan den första, både under övning och under skarpa uppdrag. I september samma år stod övning med upptagning av person ur vattnet på programmet. Vattnet var spegelblankt, mörkret hade precis sänkt sig över fjärden, stadens ljus syntes i fjärran och en magisk gnistrande stjärnhimmel öppnade sig. Där låg jag och flöt och uppfylldes av en härlig känsla av att egentligen göra något vansinnigt men ändå känna mig helt trygg i situationen.

Under de första turerna med båten i början på säsongen är det väl många som ibland tänker med obehag hur hemskt det skulle vara att ramla i. Och visst är det kallt, men det värsta är nog att inte veta hur man reagerar. Hur ofta gör du man-över-bord övningar med din båt? Att rädda en fender är en mycket bra övning. Men prova någon gång att själv ramla i. Under kontrollerade former naturligtvis dvs. med behaglig vattentemperatur, flytväst och personer i båten som kan manövrera den säkert.

Simma lugnt!

Stina Lönn

Räddningsman SSRSSittbrunnens bokhandel är öppen

🔍 Vättersnipor och råbockar

🔍 Vättersnipor och råbockar

Slusshandboken

Slusshandboken

Jag ville inte dö, jag ville leva

Jag ville inte dö, jag ville leva

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line