Ofta fel väder

vaderVia www.sxk.se kan du lära dig konsten att läsa sjöväder. Inomhus, på nätet. Seglaren och meteorologen Anders  Ljungqvist håller i kursen som bygger på hans bok Sjöväder (Bilda Förlag). Kursen är ett lovvärt initiativ av Svenska Kryssarklubben, även om jag tyckte den var svår…

Varje dag levererar AL frågeställningar via en blogg, det handlar ofta om  bilder som finns att hämta på olika vädersajter på nätet, t ex denna radarbild, som minsann inte är lätt att tolka.

Om det är molnfritt kan dimman ses med hjälp av satellitbilder. Men – det förutsätter att dimöversidan har annan temperatur än vattenytan. Är det samma temperatur kan satelliten, som mäter temperatur, inte veta att det finns dimma.

På satellitbilden ser man också tydligt "fläckmönster" på Norska havet, snöbyar/regnskurar alltså. Dessa bildas när kall luft strömmar över varmare vatten.

Målet att efter kursen använda Internet på ett effektivare sätt är värdefullt, AL ger flera goda tips på sajter och vilka fallgropar vi seglare skall passa oss för.

Men - jag som följer en av de allra första nätkurserna under två marsveckor har svårt hänga med…efter ett tag framgår det att flera av de övriga deltagarna är rutinerade "bluewater"-seglare och ställer sina frågor därefter.

Själv är jag nyfiken på lära mig några enkla "sanningar" för att kunna börja lära mig mer, och visst, lite har nog fastnat ändå men jag undrar om inte det vore idé, om möjligt, att nivågruppera deltagarna i samband med anmälan.

För mig hade det räckt med att vi fått tid att landa i och befästa vad tråg, högtryck, lågtryck, kallfront och varmfront och isobarer innebär.

Men visst, allt samverkar. Vädret är komplicerat. Inte undra på att meteorologerna ofta har fel i sina prognoser…

En tröst dock, vädersajten är öppen två månader efter kursens slut, så du kan repetera själv och Anders lovar t o m att svara på frågor under den här extratiden. Så agerar en god pedagog! Och pågående kurs håller på tre veckor. Bra.

Gunnar Vagerstam


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Kokkonst i kabyssen

Kokkonst i kabyssen

Långedragsjullar

Långedragsjullar

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

Ett år utan skor

Ett år utan skor

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line