bästa kilen

I nummer 1-2011 av tidningen Praktiskt Båtägande finns ett test av olika bergskilar att förtöja med. Tyvärr har redaktionen missat att testa den bästa typen - den som är vinklad 90 grader.

Man ska inte behöva slå ned en kil särskilt långt i en spricka. Då blir det, som tidningens testare konstaterar, svårt att få loss den igen. Med en vinklad kil slår man endast ner själva vinkeln och då naturligtvis i en spricka som är parallell med förtöjningslinan! Handtaget på kilen ska alltså vara vinklat omkring 90 grader i förhållande till linan.

Om kilen sitter någorlunda fast i sprickan så är förtöjningen mycket säker eftersom dragriktningen inte strävar efter att rycka lossa kilen från sprickan utan bara vrida den, vilket är mycket svårare - till skillnad från när kilen är ett enda rakt metallstycke!

De helt raka, eller raka men vridna kilarna, använder man i stället som utfyllnad om sprickan är för stor. Där passar de perfekt för att ge den vinklade kilen det bästa fästet!

Den som har varit ute i båt och förtöjt med kilar mot berg vet också att de flesta sprickor faktiskt går vinkelrätt mot strandkanten. Därför är det ändå mer självklart att använda vinklade kilar!

Behöver jag nämna att man enkelt lossar en vinklad kil, även om den sitter stenhårt, genom att slå på den - omväxlande på ena och på andra sidan.

Anders Egerö

Sittbrunnens bokhandel är öppen

🔍 Vättersnipor och råbockar

🔍 Vättersnipor och råbockar

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

El, elektronik och nätverk ombord

El, elektronik och nätverk ombord

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Sittbrunnen på Facebook

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line