Använd rätt bergskil

bästa kilen

I nummer 1-2011 av tidningen Praktiskt Båtägande finns ett test av olika bergskilar att förtöja med. Tyvärr har redaktionen missat att testa den bästa typen - den som är vinklad 90 grader.

Man ska inte behöva slå ned en kil särskilt långt i en spricka. Då blir det, som tidningens testare konstaterar, svårt att få loss den igen. Med en vinklad kil slår man endast ner själva vinkeln och då naturligtvis i en spricka som är parallell med förtöjningslinan! Handtaget på kilen ska alltså vara vinklat omkring 90 grader i förhållande till linan.

Om kilen sitter någorlunda fast i sprickan så är förtöjningen mycket säker eftersom dragriktningen inte strävar efter att rycka lossa kilen från sprickan utan bara vrida den, vilket är mycket svårare - till skillnad från när kilen är ett enda rakt metallstycke!

De helt raka, eller raka men vridna kilarna, använder man i stället som utfyllnad om sprickan är för stor. Där passar de perfekt för att ge den vinklade kilen det bästa fästet!

Den som har varit ute i båt och förtöjt med kilar mot berg vet också att de flesta sprickor faktiskt går vinkelrätt mot strandkanten. Därför är det ändå mer självklart att använda vinklade kilar!

Behöver jag nämna att man enkelt lossar en vinklad kil, även om den sitter stenhårt, genom att slå på den - omväxlande på ena och på andra sidan.

Anders Egerö

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.