Älvsjö på sjön

Mässan i sikte

Den 2 mars smäller det i mässhallarna i Älvsjö. Det är vårknopparna som brister, längtan efter havet som tar sig materialistiska uttryck i köp av prylar och båtar. Men kanske mest av allt ett upplevande av vad som komma skall....

– Vi tar en massa nya grepp i år. Den förlängda stora A-hallen, hela 365 meter lång, har vi fyllt till brädden med bara segel- och motorbåtar. Här ligger också den finska paviljongen, stor som en halv fotbollsplan, där våra grannar i öst visar många båtnyheter, berättar mässgeneral Thomas Sandberg.

- Vi bjussar också på riktiga snabbseglare, katamaranerna M32 och Nacra17. M32, helt byggd i kolfiber, är god för farter över 30 knop och Nacra 17, den nya OS-klassen, lovar Thomas Sandberg.

I bjärt kontrast och nära dessa fartmonster ligger mässans minsta och långsammaste segelbåt. Det är den 74-årige Jorden-runt seglaren Sven Yrvinds senaste skapelse. Hans båt är endast tre meter lång och i den ska han snart ge sig ut på en jorden-runt segling.

”Älvsjö Hamn” är en ny avdelning med 25 segelbåtar.  De ligger förtöjda vid extra stora bryggor. Nedanför finns ett sjöcafé. Där premiärvisas Swedestar 415, från Lidköpings Båtsnickeri. Två franska nyheter är Dufour 410 Grand Large och Dufour 36E Performance. Den senare utsedd till ”Årets båt 2013” både till i Europa och i USA.

J 70 är företaget J Boats första kölbåt som kan sjösättas med trailer. Beneteau Oceanis 45, en rymlig fransk snabbseglare för färder både i skärgården och över de sju haven. En riktig pärla är den gamla klassiska Folkbåten som visas i en nybyggd version helt i trä av Brandt-Möller Båådbyggeri i Danmark.

”Lilla Allt för sjön”, med flera nya attraktioner är barnens egna nya avdelning med lekbåtar, och Funballz – stora, luftfyllda bollar som man kan springa runt inuti på vattnet. Kapten Krog är barnens eget vattenhål, här de kan svalka av sig med läsk och glass eller fylla på krafterna med köttbullar eller pannkakor.

–  Classic Boat Show har i år är temat ”Plastic Fantastic”. Här ställs flera klassiska gamla plastbåtar ut. Bland rariteterna märks 33 Houseboat, en 10 meter lång husbåt från 1970 som tävlade i Roslagsloppet, en riktigt kul båt. Här finns också Fjordlingklubben och Coronetklubben som visar gamla fina trotjänare. Flera av båtarna är i princip K-märkta och mycket omtyckta än i dag, säger Thomas Sandberg.

Båtnyheter duggar det tätt med i A-hallen men flest nyheter hittas i Charliehallen där tusentals nya tillbehör ställs ut. Nästa generations navigationsutrustning, en bärbar frys/kylväska, en vattentät stereo, nya tyger för båtinredningar, ekolod, nya bottenfärger, räddnings- och nödsändare, nya avlastare till segelbåtar, en ny smart konserveringssats för vinterkonservering av utbordaren och den tvåtungade båtflaggan som förmodligen kommer att hissas på många fritidsbåtar i sommar.

Naturligtvis finns det en app att ladda ner också: Allt för sjöns app. Där finns alla nyheterna och innehållet fylls på med nyheter varje dag.

Från mässan kommer Hamnen att sända direkt, och Sittbrunnen finns både här och där och kommer att rapportera vad de har för sig i mässhallarna både före och efter tre.

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.