hafsorkester

Båtmässan Öppet Varv har dragit igång igen, nu för 29:e gången och nu åter igen med Hallberg Rassy-varvet och Sweboat tillsammans. Här i Ellös finns bara segelbåtar, medan motorbåtarna huserar på en parallell mässa i Marstrand. Nästa helg är det en flytande mässa i Gustavsberg.

 

hr

Hallberg Rassy presenterar (på bild) en 67-fotare medan alla de existerande båtarna visas upp. En för miljön glädjande nyhet från Hallberg Rassy är att standard är numera ”teak”-däck gjorda av polyurethan som de säger ska vara mycket stabilare över lång tid jämfört med PVC. ECO-deck är standard men det går fortfarande att välja till ett äkta trädäck av burmesisk teak (vilket de har ett lager som räcker ett par år) för ett par hundra tusen kronor. Konstdäcket kan väljas i olika nyanser, där kanske varken färgen av helt färsk eller grånad teak upplevs som snyggast – på modellen i vattnet motsvarade nyansen en däck som varit ute i solen 3-4 månader enligt Magnus Rassy, chef på varvet. Det går också att få däcket helt utan beklädnad i form av vanligt halkskyddsmönster – det är nog bästa valet om man ska segla i tropikerna.

celeste

En mycket häftig Heyman Celeste 34 Sport visades upp också, som har härliga linjer och ser snabb ut – men mässans vackraste båtar fanns bland klassikerna där flera äldre men välskötta Vindöbåtar visades upp. Och en Vindö 22 såldes där inkomsten skulle gå till att stötta projekt i Ukraina.
Vi är på plats i jordenruntseglaren Niklas båt Hafsorkestern ett par daga till!

Är just nu på Orust och ställer ut lite långseglarböcker tillsammans med Niklas (jordenruntseglaren på Hafsorkestern) som har sin Bavaria 30:a på plats – lite sliten men med en helt ny mast och nya segel efter att ha förlorat masten på väg från Horta mot Brest.

kork

På mässan visas kanske inte så mycket upp som passar en långseglare med normal plånbok, men en glädjande nyhet är att Hallberg Rassy övergår till ”teak”-däck i konstmaterial – de har tagit fram ett polyuretan-material som sägs vara mycket stabilare än PVC. Intressant var att man kunde välja exakt nyans, från ”färsk” brun teak till sliverfärgat. På utställningsbåten skulle nyansen motsvara ett däck som varit utomhus 3-4 månader…

vindo

Vackrast båt var en Vindö 22 som såldes till förmån för projekt i Ukraina. Bästa budet på fredagen var 60 kkr.

Micke Westin

 


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Långedragsjullar

Långedragsjullar

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

Med floran i båten

Med floran i båten

VHF- och SRC-bok

VHF- och SRC-bok

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line