Live från Båtmässan

Årets lördag

I eftermiddag blir det klart vilka båtar som har blivit Årets Segelbåt 2017. Vilken som blir Publikens Segelbåt kan man få en aning om genom att klicka på rätt ställe i högerkanten. Sittbrunnens seglare verkar vara mer njutare än juryn.

Jag hoppas att livesändniingen kommer att fungera. Det har varit en hel del strul, och sändningen av Sven Yrvinds föreläsning gick helt åt skogen. Jag jobbar på att reparera videofilen, där tyvärr bara en av tre kameror finns inspelad. Komer inom kort på en sajt nära dig. Liksom whiskeyseglingen.

Jag har ännu inte lyckats hitta felet, som har funnits med hela veckan, och accelererat i slutet, men det tycks höra ihop med störningar i ljudsignalen. Plus att nätverket inte är på min sida.spons

Några höjdpunkter ur scenprogrammet:

Dee Caffari – första kvinna att segla non-stop runt jorden tre gånger
Dee har seglat runt jorden fem gånger och hon är den första kvinnan som seglat runt jorden åt fel håll samt den första att segla non-stop i båda riktningarna. Dee seglade för Team SCA i Volvo Ocean Race 2014-2015 med två vinster och fartrekord för kvinnliga besättningar som största framgångar. Det är bara 12 år sedan Dee bestämde sig för att byta ut sitt yrke som lärare för att bli professionell seglare. Följ med på en inspirerande resa, kantad av extraordinära äventyr där Dee med stor inlevelse och humor inspirerar kring mod, passion och självförtroende för att lyckas verkliga sina drömmar.

Volvo Ocean Race nu och i framtiden - Martin Strömberg – lördag
Tillsammans Volvo Ocean Race vinnaren Martin Strömberg, Dee Caffari och on board reporter Anna-Lena Elled får vi senaste nytt inför Volvo Ocean Race 2017-2018. Vilka regler och destinationer är nya, vilka team är klara och vilka är på gång, får vi se en svensk båt på startlinjen? Detta är några av de frågor som ska besvaras.

Årets Havskappseglare 2016 – lördag
Havskappseglarna Mikael Ryking och Anders Dahlsjö snackar med Peter Gustavsson, BLUR om varför just segling är den perfekta sporten när du söker äventyr på nära håll, vilka nära havskappseglingar som är på G och vad som präglar en vinnare. Gott tjôt, anekdoter och konkreta tips utlovas!

Stora upplevelser med små båtar – lördag
Äventyraren och skeppsbyggaren Jens Langert berättar om sina upptäcktsfärder med ovanliga båtar. Det blir tips och råd om sjömanskap, hur man klarar sig på långsegling i liten båt och hur man kan ha kul på sjön utan att det kostar skjortan.

Eldsjälar som integrationsseglar - måndag.

Fler behöver upptäcka båtlivet, idag är det många som inte har en naturlig kontakt med båtlivet men det bryr sig eldsjälarna inte om.

Träffa några eldsjälar och lyssna på deras berättelser. Träffa Simon Vinokur som startat Intergrationssegling, träffa Anders Andrén och Salman Nazzal eldsjälarna bakom samarbetet mellan GKSS, Rotary och Gårdstensbostäder. Träffa också Johnny Källman, eldsjälen bakom projektet "Till havs" i Kungsbacka.

Hur tar vi OS-medalj i Tokyo 2020? – torsdag 9/2 kl 18.00
Med 3,5 år kvar till OS i Tokyo är förberedelserna i full gång bland GKSS-seglare som siktar mot de olympiska spelen. Möt seglarnestorn och estradören Pelle Petterson, OS-guldmedaljören Max Salminen, 470-seglaren Carl-Fredrik Fock, 49er seglaren Carl P Sylvan och 49er FX seglarna Lisa Ericson samt Klara Wester och Rebecca Netzler som satsar på OS-guld 2024. Vilka är deras ambitioner i Tokyo?

yrvindbild

Segla ensam jorden runt, på 600 dagar - fredag 10/2 kl 18.00
I över 50 år har filosofen, båtbyggaren och långseglaren Sven Yrvind gått sin egen väg, motbevisat alla kritiker, och genomfört ett flertal äventyr i sina egenhändigt byggda båtar. 76 år gammal förbereder han sig nu för ett nytt äventyr – att ensam segla jorden runt, på 600 dagar, på den fruktade Södra Oceanen i en lågenergibåt, 5,70 m lång och endast 1 m bred. Planen är att kasta loss 2018 samtidigt med jubileumsseglingen 2018 Golden Globe Race.

alla

Prisutdelning Årets Segelbåt lördag 11/2 kl 16.30
Tre vinnare utses i följande katagorier: Semesterbåtar (cruisers), Prestandabåtar (racers) samt Speciella båtar. Nio kandidater presenterades på Öppna Varv den 26 augusti. I samband med presentationen och under september testseglade juryn de nominerade båtarna. Nu meddelas de tre vinnarna inför publiken på Båtmässan.

Se hela scenprogrammet här >>>

 

Sittbrunnenfilmer