Tio miljoner till digitalkort

digikart

Sedan 2007 pågår arbetet med att omvandla all analog djupinformation, cirka 8000 djupkartor, till en digital databas. Havs- och vattenmyndigheten möjliggör nu en fortsättning genom att anslå tio miljoner kronor till projektet.

Mätningar och analyser av havsdjupen har gjorts ända sedan 1800-talet och allt finns lagrat i Sjöfartsverkets arkiv. I dag jobbar 14 personer på Sjöfartsverket med det omfattande arbetet att göra informationen digitalt tillgänglig och man börjar närma sig målet att det inte ska finnas något analogt kvar som inte också är digitalt tillgängligt.

Stora havsmiljöprojekt är beroende av information om hur det ser ut under havsytan. Det handlar om hur djupt det är, lutningen på botten, siktdjupet och vilken typ av botten det handlar om.

Patrik Wiberg, chef för Sjöfartsverkets affärsområde Sjögeografi är glad över beskedet från Havs- och vattenmyndigheten.

– Vi märker ett ökande behov av detaljerad digital vattendjupsinformation, inte bara från sjöfarten och försvaret utan även från centrala myndigheter, länsstyrelser, kustkommuner och marina forskningscentra, säger han.

Huvuddelen av digitaliseringen ska vara genomförd till slutet av nästa år, men det kommer fortfarande att behövas en fortsättning även därefter för att nå målet.


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Skutrigg

Skutrigg

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

Jag ville inte dö, jag ville leva

Jag ville inte dö, jag ville leva

Radarbok med AIS

Radarbok med AIS

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line