vikingaakvarium

gräv där du seglar

Om marinarkeologerna från Södertörns högskola och Sjöhistoriska får som de vill kan man nästa sommar delta i utgrävningar av hamnen i Birka när man besöker gästhamnen. I slutet av augusti grävde de flera schakt ute i vattnet och hittade massor av fynd, som nu kan beskådas i akvarier på Sjöhistoriska museet i Stockholm året ut.
- Den här dekorerade skeden hittades av en besökare vid utgrävningarna, säger intendent Pernilla Flyg, som var med därute i somras. Vi hoppas kunna fortsätta på det sättet nästa sommar, fast i större skala.

Massor av fynd har hittats på bottnen, som inte består av dy utan av trä, förkolnat trä och stenkistor. Kartorna över den vikingatida hamnen har fått ritas om rejält.

- Det var en stor hamnanläggning, där man antagligen tog ut tullavgift, säger hon. Tidigare har man trott att de drog upp båtarna på stranden.

Pålar har hittats runt viken, som under vikingatiden också var betydligt djupare. Och alla som legat i Björkö gästhamn vet att man ligger ganska oskyddat för vindar från alla håll i det breda sundet mot Adelsö. Men det kan också ha varit en poäng att det var lätt att hitta vindar när man skulle lämna hamnen, bara man var skyddad där inne.

I två stora akvarier visas några av de många fynd som gjorts i den forntida hamnbassängen. De ligger i vatten för att de ännu inte hunnit konserveras. Här finns allt utom de tygrester som man inte vågar ta fram i ljuset till besökare, med risk för att de förstörs. Men här finns riggdetaljer, verktyg, skedar, vidjerep och - bärnsten.

- Det har ju talats om att en båt lastad med bärnsten ska ha sjunkit här i hamnen, och de här stenarna tyder ju på det, säger marinarkeologen Jim Hansson som lett dykningarna.

Men mest entusiastisk är han över det kraftiga ekspant som simmar i ena akvariet. Stort och kraftigt tyder det på att det är en del av ett stort skepp.

- Vi har bara haft tillstånd att gräva upp schakt i några punkter, på en linje ut i vattnet, berättar han. Det kan ju mycket väl ligga ett helt vikingaskepp där. Det skulle vara fantastiskt om vi kunde få fram det. Något sånt skepp har ju aldrig hittats i Sverige.

Så nu gör de allt för att få pengar och tillstånd till en större utgrävning till nästa sommar. Och lyckas de med det, kan strandhugg på Björkö i Mälaren, på lagom avstånd till slussarna i både Stockholm och Södertälje, bli väldigt intressanta till sommaren.

Niklas Krantz
 

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.