Fidror, förenen er!

lightbox bat997

Eric Hektor har startat en facebookgrupp för alla som seglar Fidra, sextiotalaren från Fisksätra. Så här berättar han om båten och projektet:

"När jag först visste att jag skulle vilja äga en Havsfidra var när jag såg dess många fördelar som förstabåt. Det var fidrans fantastiska utrymmen, en så kort båt med såna utrymmen gör att den har potential och är en vass konkurrent bland andra båtar i sin storlek. Jag menar, det skulle kännas fel att montera en varmvattenberedare i en stortriss. Men med en havsfidra skulle det faktiskt vara helt okej även om det inte skulle vara normalt.

Det var på ålderns höst Lage Eklund ritade upp fidran. Det finns dem som säger att han ritade bara långsammare båtar ju äldre han blev. Båten han ritade upp var 6m lång, 2.20m bred långkölad koster. När båten började tillverkas fanns det olika versioner av den. Däckad och öppen fidra. Dem första hade överbyggnad i trä.

wonitopa001

En senare utveckling tillverkade man ett valdäck som ökade fidrans utrymmen mycket. Fidran har med det 1.65m i ståhöjd vilket är gott i en sådan liten båt. Han fick även att rita storfidran men hans hälsa sviktade och Tovil Larsson tog över projektet. Båten blev 7.6m lång, 2.4m bred och hade djupgående på bara 1.29m.

wonitopa013

Båten har även sina nackdelar, med sin stora våta yta och sitt bulliga skrov är det ingen lättvindsbåt båten har även för lite barlast och gör den vek. Att segla bidevind i kuling kan man nästan glömma, tro mig avdriften är kraftig.

Men icke att förglömma är fidrans prestationer som en god sjöbåt.

Tvåa i Skaw Race

En Havsfidra visade sina goda egenskaper i 1966 års hårdaste havskappsegling ”Skaw Race” genom att placera sig som tvåa och bästa svenska båt i klass V. I den tävlingen bröt 100 av 157 startande båtar.

Havsfidran ”Fione” med Bertil Enbom vid rodret kom tvåa enligt handikappregeln i 1968 års Single Handed Transatlantic Race. Enbom krossade Atlanten på 40 dygn, det vill säga på samma tid som Chichester med sin stora båt 1960.

Åke Mattson seglade ”Goodwin II” i samma tävling men med en sämre placering. Torild Larsson tror att 400 fidror har byggts, många på export till Västtyskland, men matrikeln sträcker sig bara till 1973 då 327 exemplar finns med.

Havsfidran kostade på första utställningen 25.200 kr helt segelklar med Färe-Göta 6 hästar. Ur: Fisksätras historia

Min ide är att försöka få fidran lite mer populär hos framtida semesterseglare, att få folk att se ett gott alternativ till mot andra båtar. Jag har därmed skapat en facebook grupp som med hopp kan få ihop några medlemmar som är intresserade av fidror. Facebook bjuder på så mycket mer än flöden från vänner. Vad du gillar visas mer på din skärm. Även ett smidigt sätt att skapa och administrera grupper/forum på därför facebook.

Länk https://www.facebook.com/groups/261069557610675/

Eric Hektor


Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line