Kila med Anders

När det inte finns några träd att förtöja i eller om dina linor inte räcker till dessa, kan du med fördel i stället använda bergskilar. Naturligtvis under förutsättning att det också finns sprickor att slå ner dem i. Det brukar det göra. Åtminstone i Stockholms skärgård.

Det finns i huvudsak bara två sorters bergskilar att köpa i båtaffärerna i dag - rak och vinklad. Men det räcker långt. Kom bara ihåg att det är den vinklade du ska förtöja båten i. Den raka bör du endast använda för att fylla ut en spricka som är för bred.Om sprickan är lagom bred räcker det att slå ner den vinklade kilen och fästa förtöjningen i ringen. När dragkraften är vinklad 90 grader behöver man inte slå i kilen så hårt - den kommer ändå inte att lossna.

Om du dels drar linan två gånger genom ringen och dessutom avslutar det dubbla halvslaget med en ögla blir det aldrig svårt att få loss den från kilen hur hårt och länge du än har legat förtöjd. En pålstek är naturligtvis också bra men den är svårare att slå och går inte att lossa när linan är under belastning.

Om sprickan är för bred för den vinklade kilen använder du en rak kil som utfyllnad. Placera först den vinklade på lämpligt djup och slå sedan ner den raka tills båda har fått fäste. Linan till båten fäster du alltid i den vinklade kilen.

Dubbla kilar med linan dragen två gånger genom ringen och halvslaget avslutat med en ögla. Då går det lätt att lossa linan från kilen innan du slår loss dem från sprickan. Slå på den raka kilen längs med sprickan slå släpper den lätt. Se bara till att kilarna inte halkar i sjön...

Anders Egerö  

på Sambal

en Linjett 30


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Ett år utan skor

Ett år utan skor

Öregrunds övärld -  Från Arholma till Örskär

Öregrunds övärld - Från Arholma till Örskär

Förarbevis för vattenskoter

Förarbevis för vattenskoter

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

VHF- och SRC-bok

VHF- och SRC-bok

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line