Warning: Undefined variable $fullImagePath in /storage/content/36/185636/sittbrunnen.se/public_html/plugins/opengraph/content/content.php on line 331 Segling och båtliv. - Vattenskoterkurs

Vattenskoterkurs

Sjöklara skoterförare utbildas

Nu kommer det utbildning för att få köra vattenskotrar, även om det ännu inte finns någon lag om körkort för att få köra dem.

– Vattenskotern har kommit för att stanna, och med den ökade hastigheten sker också allt fler olyckor. Den trenden måste vi vända. Vi har därför tagit fram en vattenskoterkurs som vi håller på tre platser i landet, säger Karl Nordström, vd för Sjöklar Kustakademi.

Vårdslös körning med vattenskotrar resulterar årligen i många olyckstillbud. Enligt Transportstyrelsen avlider en eller två personer varje år till följd av vattenskoterolyckor, och i somras deklarerade infrastrukturministern i somras.

– Jag tittar på frågan utifrån perspektivet att det är uppenbart att man inte följer de lagar som i dag redan gäller, till exempel när det gäller hastigheten, sa Catharina Elmsäter-Svärd till SR P3 Nyheter.

En vattenskoter har en större motorkapacitet än en motorcykel. Trots detta krävs varken utbildning, förarbevis eller åldersgräns för att få köra.

– Det finns tyvärr ett bristande regelverk på sjön. Och vi tror att många vuxna vill att deras barn och ungdomar går en kurs innan de lånar familjens skoter, och att även en del vuxna förare vill utöka sina kunskaper för att köra säkrare och ha roligare på sjön. Vi tror och hoppas att detta kan leda till ökad sjösäkerhet för alla, säger Karl Nordström.

Sjöklar har över 45 års erfarenhet av utbildningar för yrkesskeppare och fritidsbåtsägare.

– Vattenskoterutbildningen innefattar både teori och praktik på sjön. Kursen inkluderar bland annat sjövett, sjömanskap, väjningsregler och sjövägsregler. Deltagarna lär sig också körteknik, motorkoll, hur man tar vågor på bästa sätt och hur man visar hänsyn.

Kursen är en heldagsutbildning och hålls i Stockholm, Göteborg och Västervik.

Läs mer om kursen på www.sjöklar.se/fritid/kurs/vattenskoterkurs


Se också de här artiklarna:

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line