Fastnade

Fastnade i riggen och drogs ner

Wyvern

De var tre som gick över från det holländska grannskeppet Wylde Swan i det sjunkande skeppet Wyvern med pumpar, under Tall Ships Race, på väg till Helsingfors, på torsdagsmorgonen. Besättningen hade räddats med helikopter. När skeppet ändå sjönk fastnade en av holländarna i riggen och drogs ner.

Sökandet efter den person som saknas efter att ha försökt bärga ett sjunkande segelfartyg på en position mellan Öland och Gotland under torsdagsmorgonen gav inte resultat. Två räddningshelikoptrar från Sjöfartsverket, två sjöräddningsfartyg från Sjöräddningssällskapet, ett flygplan från Kustbevakningen samt flera andra fartyg har sökt igenom området. Det finns vittnesuppgifter om att den saknade personen ska ha suttit fast i riggen på fartyget när det sjönk, rapporterar Sjöfartsverket.

På grund av de svåra väderförhållanden som rådde gick det inte att dyka ner till vraket som ligger på 50 meters djup. Det blåste styv kuling (15 m/s) i området och sjögången var kraftig med tre till fyra meter höga vågor.

Klockan 05.21 på torsdagmorgonen fick Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral in ett nödanrop från det norska segelfartyget Wyvern med tio personer ombord. Fartyget befann sig på en position mellan Ölands södra udde och Hoburgen, Gotlands södra udde. Wyvern tog in vatten och var i behov av omedelbar assistans.

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar Lifeguard 904 och Lifeguard 907 från Visby respektive Ronneby larmades till platsen, samt även Sjöräddningssällskapets räddningsfartyg Rescue Carnegiestiftelsen och Rescue Ronald Bergman.

Cirka klockan 06.20 påbörjades evakueringen av besättningen från Wyvern genom vinschning till en av helikoptrarna. Strax efter kl. 08.00 vinschades den sista besättningsmedlemen upp från segelbåten, som då bedömdes vara sjunkande. Samtliga i Wyverns besättning fördes till Kalmar.

Klockan 09.22 fick sjö-och flygräddningscentralen rapport från ett av Sjöräddningssällskapets fartyg på platsen om att tre privatpersoner från fartyget Wylde Swan på eget bevåg gått ombord på haveristen. Klockan 09.37 sjönk Wyvern. Två av de tre som kommit ombord från Wylde Swan hamnade i vattnet och plockades upp i ett av Sjöräddningssällskapets fartyg. De två evakuerade besättningsmedlemmarna från Wylde Swan fördes med räddningshelikopter till Visby lasarett.

Wyvern sjösattes 1897 efter ritningar av den norske båtbyggaren Colin Archer och ursprungligen byggdes den som ett exklusivt kryssningsfartyg. På senare år har den fungerat som utbildningsfartyg stationerat i Stavanger. Varför hon sprang läck är det idag ingen som vet.

Sittbrunnenfilmer