Warning: Undefined variable $fullImagePath in /storage/content/36/185636/sittbrunnen.se/public_html/plugins/opengraph/content/content.php on line 331 Segling och båtliv. - Nya Hansan

Nya Hansan

Mob-linan kommer

Det viktigaste räddningsredskapet bredvid flytväst och säkerhetssele ombord är ju kastlina (livboj är ju lite larvigt när alla har flytväst). Hansalinan har den hetat till nu. Men nu har orginaluppfinnarens son utvecklat linan och relanserar den som Mobline, i ett vitt paket att fästa på push-pit. Nytt är ett sling för för den nödställde och lyftöglor för att få grepp att hissa ombord den nödställde.

Det var 1970 som Lars-Håkan Lindqvist hittade på linan som marknadsfördes med hjälp av försäkringsbolaget Trygg Hansa. Den säljs fortfarande av företaget Skyllermarks.

- Namnet Hansalinan såldes till Skyllermarks för flera år sedan, förklarar Odd Lindqvist, Lars-Håkans son. Sen var dom med ett kort tag och skapade den nya linan och dom blev också väldigt lika varandra vilket gör att den som har en Hansalina inte vet om den är ny eller gammal. Nu blir det skillnad och den nya funktionen kommer fram tydligare.

- Och vi kan ändå markera att vi varit med på hela resan och skapat begreppet räddnings- eller kastlina.

Det är Odd som har jobbat vidare på konstruktionen, lagt till ett sling den nödställde kan lägga runt kroppen och lyftöglor för att få ombord honom.

- Det bästa är att använda ett fall för att hissa den nödställde honom midskepps, förklarar Odd Lindqvist. Aktern kan häva väldigt i sjögång, vilket kan vara farligt.

Det gamla rådet var ju att koppla storskottrissan för hissningen, men det fungerar ju inte på så många båtar idag. Ett fall som man lägger på en vinsch kan vara mycket effektivare.  

 


Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line