I Gibraltarsundet tidig eftermiddag attackerades vår yacht av en flock späckhuggare, berättar charterbolaget Morskie Mile på Facebook.

Späckhuggarna attackerade rodret i 45 minuter och orsakade stora skador och läckage. Trots försök att ta båten till hamn av kapten, besättning och räddare från SAR, bogserbåtar och marockanska flottan sjönk Grazie Mamma II nära infarten till hamnen i Tanger Med. Besättningen räddades och är oskadd och redan tillbaka i Spanien.

Incidenten som inträffade den 31 oktober förvånar experter och marinbiologer. Späckhuggare passerar sundet normalt under april och maj för att fånga tonfisken som kommer från Atlanten medan de leker, skriver Svenska Magasinet i Spanien.

Det är en orsak till att antalet späckhuggare i Gibraltar sund ökar under försommaren.

Enligt Bruno Díaz, marinbiolog vid The Bottlenose Dolphin Research Institute beror de många attackerna på att samma grupp unga späckhuggare attackerar rodret på segelbåtar för att utveckla sina jaktfärdigheter.

– Båtens rörelse gör att delfiner och späckhuggare blir nyfikna och dras till segelbåtar. De gillar att simma i båtens marvatten men att också utveckla jakttekniker då rodret är den del av båten som sitter djupast, säger Díaz till Antena 3.

Under 2023 har hittills 54 incidenter rapporterats där späckhuggare attackerat segelbåtar i Gibraltar sund. 

karta

Det är ett femtiotal späckhuggare som lever runt Spanien och Portugal och vars kalvar sen 2020 utvecklat beteendet att angripa segelbåtars roder. Det är ett fåtal individer som än så länge ägnar sig åt rodertuggande. Men det verkar som om de lär ut det till sina kompisar.

Motåtgärder föreslogs först av valforskarna vara att ligga still och stänga av motorer. Problemet var att det inte fungerade. 

Bland seglare spreds så småningom metoder som valskyddarna inte gillade och lagstiftarna förbjöd. Det var pingers, små sänken som avger ljudfrekvenser valarna inte gillar, det var sand och diesel att sprida i vattnet och särskilda undervattenssmällare för att skrämma bort valarna.

moreorca

Sittbrunnen har träffat en svensk skeppare som lyckades skrämma bort späckhuggarna. Tyvärr hade de redan lyckats knäcka båda rodren.

Med en kniv fastbunden i en järnstång stack han valarna i huvudet när de kom in under aktern för att ta de sista resterna av rodren. En klart olaglig handling, som han inte vill framträda offentligt med.

- Men då kände jag att det gällde dem eller mig, säger han.  

Niklas Krantz

 

 


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Skutrigg

Skutrigg

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Bortom horisonten

Bortom horisonten

Ankarliv

Ankarliv

Radarbok med AIS

Radarbok med AIS

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line