Martin Strömberg seglar Volvotävlingen igen, nästan som skeppare. Det blev inte någon egen svensk båt, men en miljöbåt under FN-flagg med en kvinnlig skeppare. Kanske tom bättre än en blågul båt. Sittbrunnen hejar i alla fall på Dee och Martin av alla våra hjärtan. Vore himla kul om der kom först.

Med tanke på alla plastpåsar som flyter omkring på haven vore det bra om de också kunde sätta strålkastaren på den växande plastkatastrofen.

 

Turn the Tide on Plastic leds av den brittiska skepparen Dee Caffari och består till hälften av kvinnor och hälften av män. Eftersom en majoritet av laget är under 30 år är de det yngsta laget i tävlingen. Martin Strömbergs är vaktkapten, rorsman och trimmare ombord och de senaste veckorna har han tränat med laget i Lissabon.

– Jag är den som har mest erfarenhet av Volvo Ocean Race och tillför rutin, säger Martin. Mitt ansvar är att bestämma vad vi ska göra för att segla båten så fort vi kan. Alla lag jag seglat med tidigare har setts som underdogs och jag är helt säker på att vi kommer överraska.

– Martin bidrar med massor av rutin till vårt unga lag, säger skepparen Dee Caffari. Hans erfarenhet av att coacha och utveckla unga talanger ger ännu mer balans i teamet och han kommer att kunna assistera mig som skeppare väldigt bra.

Laget backas upp av Mirpuri Foundation och Ocean Family Foundation, två miljöorganisationer som jobbar med havsmiljö. De seglar under Förenta Nationernas flagga och vill med deltagandet i Volvo Ocean Race uppmärksamma FN:s kampanj Clean Seas: Turn the Tide on Plastic’ som startats för att bekämpa plastföroreningar i havet.

– Jag har seglat runt jorden tre gånger och sett effekterna av hur vi människor vi behandlar havet, att bekämpa plastföroreningar är ett viktigt miljöproblem som vi måste göra något åt. Jag älskar att vara på havet och är uppvuxen på Orust så för mig är det mycket mer än bara arenan för min sport.

Martin Strömberg har deltagit i Volvo Ocean Race tre gånger tidigare. Han gjorde premiär med det nordiska laget Ericsson 3 2008-09, vann tävlingen med det franska laget Groupama 2011-12 och slutade tre med det kinesiska laget Dongfeng Race Team i den senaste upplagan som avlutades med målgång i Göteborg.

– Det ska bli otroligt spännande att kappsegla runt jorden för fjärde gången med ett så spännande lag. Mest av allt ser jag fram emot att kämpa om etappsegern till Göteborg, säger Martin Strömberg.

Martin Strömberg, 35 år, är den enda svenska deltagaren i Volvo Ocean Race 2017-18. Den kommande upplagan av världens främsta havskappsegling startar i Alicante, Spanien den 22 oktober. Tävlingen har ett hamnstopp i Göteborg 14-21 juni nästa sommar innan den avgörande spurten till slutmålet i Haag, Nederländerna.

– Göteborg är min hemstad och att tävlingen kommer tillbaks för fjärde gången är en av anledningarna till att jag vill vara med igen. Jag tror göteborgarna vill visa städer som Hongkong, Auckland och Kapstaden hur man välkomnar Volvo Ocean Race.


idrottare vill jag vinna och utmana mig själv, säger Martin Strömberg.


Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line