Sju svenska seglare jagar medaljer

lisahanna

Idag fredag invigs de 28:e sommarolympiska spelen och på måndag 8 augusti drar OS-seglingarna i gång. Egentligen är det de 31:a spelen, men tre gånger har OS ställts in på grund av världskrig.

Fem båtar och sju seglare ska försvara Sveriges stolta seglartraditioner som gett nationen totalt 35 OS-medaljer genom åren. Endast Storbritannien, USA och Frankrike har fler olympiska seglingsmedaljer.

Kvalificeringskraven från Sveriges Olympiska Kommitté har varit tuffa. Men det betyder också att samtliga svenskar kan vara med och slåss om medaljerna i sina respektive klasser.

magnus

- Vi har en mycket homogen trupp. Seglarna är något så när på samma nivå. Vi har ingen superstjärna, men alla har chans på medalj. Ingen av våra konkurrenter skulle kalla oss favoriter, snarare outsiders. Och det är vi gärna, säger förbundskapten Magnus Grävare.

max

I Finnjolle ska Max Salminen försöka vinna sin andra OS-medalj. I London blev det guld i Starbåt tillsammans med Fredrik Lööf. Nu är Max ensam i båten och sedan hösten 2012 har hans fokus varit riktat mot Rio.

- Max har kanske inte gjort de allra bästa resultaten under den senaste tiden. Men han var jäkligt nära en VM-medalj och han är nog den i truppen som varit mest i Rio. Han är väldigt nöjd och trygg, med ett bra självförtroende. Precis som de andra, säger Magnus Grävare.

I 49erFX seglar Lisa Ericson/Hanna Klinga. För Lisa är det andra gången hon seglar OS. Första gången var i London 2012 då hon slutade på 19:e plats i 470 tillsammans med gasten Astrid Gabrielsson. För Hanna är det OS-debut. I världscuptävlingarna i franska Hyères i maj – det sista riktigt stora genrepet inför OS i Rio – seglade de hem guldet i konkurrens med hela världseliten.

- Lisa och Hanna har imponerat stort under våren och är ett stort medaljhopp. De har varit på pallen i de flesta stora tävlingar det senaste året. De kan absolut vinna här i Rio, säger Grävare.

josefin

I Laser Radial är Josefin Olsson också ett stort medaljhopp och hennes senaste år har inte inneburit att förväntningarna minskat. Josefin vann världscupavslutning i Dubai 2015 och har vunnit både VM- och EM-silver i Laser Radial. I London slutade hon på 18:e plats i klassen. Nu ska det bli bättre.

- Josefin har fler gånger visat att hon tillhör världseliten och precis som Lisa och Hanna så kan hon vinna. Det är väl sex seglare i Laser Radial som är mycket jämna och alla kan vinna. Det här är kanske den jämnaste klassen.

jesper

I Laser har Jesper Stålheim seglat upp som en av favoriterna efter att han vann EM i mars.

- Jesper har imponerat den senaste månaden här i Rio. Och han har seglat fort i de lätta vindarna - fortare än någonsin tidigare. Jesper kan komma allt mellan etta och sexa. Det här är en vidöppen klass

antonfredrik

I 470 finns den mest rutinerade av de svenska seglarna i form av Anton Dahlberg som gör sitt tredje OS – den här gången med gasten Fredrik Bergström som debuterar i olympiska spel.

- Anton och Fredrik har kanske inte ett lika bra år bakom sig som de andra i truppen. Men de har kapacitet att vara med i toppen och är nöjda med både träning och förberedelser. Deras målsättning är definitivt en medalj – det vill säga samma målsättning som alla andra i truppen har, säger Magnus Grävare.


Sittbrunnens bokhandel är öppen

🔍 Vättersnipor och råbockar

🔍 Vättersnipor och råbockar

VHF- och SRC-bok

VHF- och SRC-bok

Jag ville inte dö, jag ville leva

Jag ville inte dö, jag ville leva

Gotska Sandön - en besöksguide.

Gotska Sandön - en besöksguide.

Genvägsboken

Genvägsboken

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line