Fem OS-seglare klara

os

Idag offentliggjorde Sveriges Olympiska Kommitté de första namnen i truppen för OS i Rio de Janeiro 2016. Fem framgångsrika seglare var med bland dem som presenterades vid en presskonferens på Olympic Camp på Playitas, Fuerteventura där 200 svenska idrottare från alla Olympiska sporter är samlade för att förbereda sig för OS.

De som namngavs idag är idrottare som med god marginal uppnått SOK:s kriterier för deltagande, de har presterat bland de åtta främsta på uttagningstävlingarna och deras prestationer gör att de bedöms ha en god medaljchans vid OS.

Seglartruppen så här långt:

josefin151101 SWC AbuDhabiJR 42016

Josefin Olsson, 26 år från Nyköping, KSSS, Laser Radial

Josefin som tog silver vid VM 2014 har flera starka resultat under 2015. Hon kvalificerade sig till OS genom sin 3:e plats vid världscupen i Hyeres, 8:e platsen i Weymouth och 6:e platsen vid För-OS i augusti. Laser Radialklassens VM 2015 äger rum i Oman med start den 20 November. Josefin blev 18:e på OS i London 2012

Lisa Ericson, 26 år, Göteborg & Hanna Klinga 25 år, Norrköping, GKSS, 49er FX

Lisa och Hanna har gjort en raketkarriär i den nya OS-klassen 49er FX. Efter endast 2 år tillsammans har de nått världstoppen. De kvalificerade Sverige till OS vid VM i Santander genom sin 9:e plats (7 nation). Under 2015 har de presterat bland de 8 främsta på samtliga kvalificeringsregattor och de krönte sin säsong med en bronsmedalj på För-OS i augusti. I konkurrens med hela världseliten på OS-banorna i Rio slogs de om segern på regattan fram till sista undanvinden på medaljracet. Detta blir Lisas andra OS, hon deltog i 470-klassen i London 2012. Hanna kommer att gör OS-debut.

anton151031 SWC AbuDhabiJR 39801

Anton Dahlberg, 30 år, Växjö & Fredrik Bergström 25 år, Onsala, KSSS, 470

Anton och Fredrik kvalificerade Sverige till OS vid VM 2014. Efter en lite svagare inledning på säsongen 2015 så slogs de i toppen på de bägge regattorna som var säsongens stora mål för teamet. De blev 5:a på För-OS där de hade medaljchans under de avslutande medaljracet. Under VM i Israel i oktober tog de ytterligare ett kliv. De ledde VM-regattan regattan fram till de 2 avslutande seglingarna men föll ned till en 6:e plats. OS i Rio blir Anton Dahlbergs 3 OS-start, nu tillsammans med debuterande Fredrik Bergström som bland andra framgångar kan ståta med ett guld på JVM i 470 klassen 2011.

Det har varit stor konkurrens med flera svenska besättningar om de åtråvärda OS-platserna men tyvärr får ju bara en besättning deltaga i varje klass. I 470 klassen hotade Johan Molund/Sebastian Östling den nu uttagna besättningen framför allt under vårsäsongen med en pallplats på Mallorca och vinst i Medemblik som bästa resultat, men de lyckades inte lika bra på de regattor som var defiinierade som uttagningsgrundande, Världscuperna i Hyeres och Weymouth, EM, VM samt för-OS. Också den lovande besättningen Carl-Fredrik Fock och Marcus Dackhammar gjorde en strong insats när de blev 8:a på VM i klassen. Men då endast Anton & Fredrik varit nära pallplatserna och SOK gör bedömningen att en tidig uttagning och möjlighet till goda förberedelser till OS är betydelsefulla var det Anton och Fredrik som nu drog det längsta strået.

I 49er FX så hade och har vi stora förhoppningar på Julia Gross och Cecilia Jonsson med säsongen och utvecklingen har inte blivi som de önskat, kanske främst på grund av att skador hindrat dem från att förbereda sig som de önskar. De bedöms kunna bli stora medaljhopp till OS i Tokyo 2020. Det visar på en styrka i svensk segling att de finns många besättningar som pushar varandra till allt högre nivåer och vi tackar dem som inte kom hela vägen denna gång.

Sverige förväntar sig ta flera platser till OS, bland annat i Finnjolle som börjar sina VM seglingar nästa vecka på Nya Zealand. 49er-seglarna som försöker kvala in nationen på VM i Buenos Aires som startade igår samt Laser, där Jesper Stålheim presterade bra på världscuperna i våras men svagare resultat på VM och För-OS gör att han får vänta lite på sin uttagning av SOK.


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Gotska Sandön - en besöksguide.

Gotska Sandön - en besöksguide.

Skutrigg

Skutrigg

VHF- och SRC-bok

VHF- och SRC-bok

Långedragsjullar

Långedragsjullar

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line