Det började för fem år sedan då Erika Kreitz kom i kajak till Gillinge och träffade Olle Fernlöf som sedan många år lever och förvaltar sina morföräldrars skärgårdshemman från slutet av 1800-talet. Med olika bakgrund började de utveckla Gillinge Skärgårdsupplevelse med ledarledda kajakturer till konfererande och privata grupper. Nu fixar de också båt- och seglingsutflykter samt sjöfågeljakt och fiske året runt.
Gillinge ligger långt ut i Stockholms södra skärgård ungefär nio distansminuter öster om Dalarö. Ett sekel tillbaka levde flera familjer på Gillinge, men numera finns bara sex bofasta. Förr var här karga klippor med låga buskar och snår, men växtligheten har nu gjort ytterskärgården lummig och grön. Gillinge som förr var tre öar med Björkskär och Fålskär har nu vuxit samman till en. Dessutom har ön nu en attraktiv konferens- och kajakverksamhet, Gillinge Skärgårdsupplevelse
- Det gäller att vara påhittig för att bo här ute och se möjligheter i de situationer som uppstår. Jag har turligt nog ärvt min mormors arbetssätt för att få det att gå ihop under mina 30 år som bofast på ön. Som bland annat fiskare, jägare, trädgårdsmästare, taxibåtschaufför och brevbärare gäller det att vara öppen för det mesta för att kunna överleva här ute. Nu för tiden står jag även i köket, lagar mat och serverar våra gäster och det är riktigt roligt, säger Olle Fernlöf, barnbarn till Alva Norman som kom som piga till ön, blev kvar och fick 12 barn.
Gillinge har aldrig haft någon fast förbindelse därför måste man ha egen eller hyrd båt för att komma till ön. Det gör att gästerna verkligen kan få vistas i en privat miljö och njuta av tallkronornas sus och måsarnas skri.
- Det är spännande att få vara med och utveckla och se verksamheten växa år från år. Jag tror att vår idé med olika aktiviteter året om och att hålla oss till det enkla och småskaliga är ett vinnande koncept. Det har de flesta av våra gäster uppskattat hittills, säger Erika Kreitz, som är van sommargäst i Nämdöskärgården och som tidigare jobbat som sjuksköterska i stan.
För mer information kontakta gärna Erika Kreitz 0709 350 810 eller Olle Fernlöf 0709 300 478,
{jumi [jumi/sondag150712.html]}
Det funkade nästan! Framförallt inget ljud på inslagen. Och en del fel här och där, med namnskyltar och inslag som inte startade som de skulle. Typ allt som kunde gå åt skogen gjorde det med andra ord.
Men innehållet är inte helt ointressant och nu har jag fixat ljudet. Möt tjejerna som håller på att bygga upp ett prylimperium i Stockholm, först båtskrot, sen båtloppis och nu ett båtprylkafe på Djurgården i Stockholm. Följ Martins resa runt jorden och se hur man gör ett sjökort som stämmer, med Hydrographica.
Gå gärna in under LÄS MER och kommentera både teknik och innehåll (nu funkar tom kommentarerna :-).
Det är synd om skärgården. I alla fall den här helgen när skärgårdsmässan gick av stapeln. Fredag och lördag med värsta sortens hundväder och en söndag som bjöd på lite uppehåll, men inte det strålande solsken både arrangörer och utställare kunde önska sig och behövt.
Jag var där för att bevaka debatten om ”sjöfyllerilagen” som den kommit att kallas i folkmun. Arrangerad av Båtfolket, lobbygruppen som vill riva upp lagen. Deltog gjorde Maria Abrahamsson (M) som är emot lagen och Johan Linander ( C ) som är för, moderator Ulf Elfving som gjorde ett fantastiskt bra jobb och höll ordning och reda, men först fick vi lyssna på några av våra folkvalda tolkade av den geniale imitatören Göran Gabrielsson som bjöd på en mycket uppskattad inledning, hur många röster kan den mannen hålla reda på och växla mellan utan att för en sekund tappa bort sig?
Runt hela Sveriges kuster finns Kryssarklubbens 170 blåa bojar, utlagda av föreningens ideellt arbetande hamnkommittéer. En fantastisk tillgång för medlemmarna, men också ibland en en källa till missnöje. För när icke-medlemmar lägger sig vid bojarna blir det lätt bråk om deras rätt att ligga där. I nya numret av På Kryss, som för övrigt är mycket välmatat, följer ett brev att dela ut till piratförtöjarna.
Möjligen är det juridiskt korrekt, men även om klubben nu går från att uppmuntra bojpoliser år man nu över till att organisera medlemmarna som lapplisor. Det vore mer sympatiskt om man bjöd på tjänsten att ligga vid de blå bojarna även för icke-medlemmar.
För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Och sedan Lägg till på startskärmen.