Alla sa vi skulle dö

allaFör länge sedan läste jag novellen ”Bergsdårar”, en berättelse om två unga män som utan erfarenhet och utrustning reser till alperna för att pröva på bergsklättring. Novellen slutar olyckligt, vad annars kan konsekvensen bli när man ger sig på utmaningar illa förberedd? Själv är jag ibland smått manisk i mitt behov av att förbereda mig antingen det gäller reparationer, planering av kursen över en fjärd eller att installera en dvd-spelare. Jag vill alltid vara säker innan jag sätter igång så det var med viss fasa och skräckblandad förtjusning jag började läsa boken” Alla sa vi skulle dö”

Danjel Henriksson startar från Kalix sin segling jorden runt med två av sina vänner, Kajsa Björn och Jonatan Bonthron. Båten, en Albin Vega byggd 1968 har Danjel köpt osedd i Stockholm och seglat hem till norra Sverige där den rustas för äventyret. Hans kunskaper är obefintliga och redan på resan till hemmahamnen får han problem och hamnar i nödsituation. Upplagt för ”Bergsdårar 2, nu galnare än någonsin” med andra ord, men:

Sommaren 2005 ger de sig av och vi får följa resan sett ur olika besättningsmedlemmars perspektiv, den litterära förmågan varierar, men boken är tveklöst läsvärd då den förutom seglingsbeskrivningar behandlar massor av andra händelser och möten under resans gång. Många jorden runtseglare har skrivit massiva verk som mest gräver ner sig i strapatsen till havs, seglaren påminner mer om en munk eller eremit som gör upp med sig själv genom späkning och lider alla helvetes kval i ensamhet och total isolering. Danjel och hans besättning njuter av tillvaron, träffar spännande människor och ser fram emot strandhuggen i främmande länder även om de någon gång kan bli konflikfyllt och man går varandra på nerverna. Ganska naturligt när man tillbringar två år i en tvålkopp modell mindre. Och dramatik saknas inte, mycket kan hända med en båt som varit med i dryga 35 år.

Klart läsvärd är boken "Alla sa vi skulle dö", perfekt för skeppsbiblioteket eller i vintermörkret när drömmarna om egna seglatser känns avlägsna. Nu har boken kommit som pocket på Norstedts förlag. 
Utan att avslöja för mycket vill jag tala om att boken slutar helt annorlunda än novellen "Bergsdårar" och Danjel är definitivt ingen dåre utan en visionär som inte låter sig hindras i sina drömmar.

Christofer Ahlandsberg


Sittbrunnens bokhandel är öppen

El, elektronik och nätverk ombord

El, elektronik och nätverk ombord

Jag ville inte dö, jag ville leva

Jag ville inte dö, jag ville leva

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Sven Barthel på Sillö

Sven Barthel på Sillö

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line