Yrvind seglar igen

brisBland Norstedts förlags serie Klassiska seglingsberättelser finns nu ”Med Bris mot Kap Horn” från 1985 i pocketutgåva. Tack för det Norstedts. Skriven av Sven Yrvind (tidigare Lundin) och Anders Öhman. Själv är jag mycket nyfiken på Sven. Vad som driver honom och vad som är hans mål? Och vem han är? Första delen av boken är delvis en biografi om skoltiden, militärlivet och skutprojekt innan Svens idéer börjar formas på allvar om hur den optimala båten ska vara konstruerad. Enkelt uttryckt så är små båtar små bekymmer. Fast visst finns det bekymmer i och med den lilla båten, men Sven samlar erfarenhet med sin Bris och planerar att runda Kap Horn, ”den svåra vägen”.

I andra delen av boken bygger Sven sin nya Bris som ska ta honom den svåra vägen från öster till väster runt Kap Horn, mitt i vintern dessutom. I ett aluminiumskal 19,5 fot ”långt”. Bedriften gav honom ”The Royal Cruising Club’s medal” för sitt goda sjömanskap. Mycket välförtjänt.

Enligt baksidestexten till boken får man ett inträngande porträtt av Sven Yrvind, kanske tränger vi in så djupt vi får eller kan, men jag hade gärna fått veta mer nyfiken som jag är. Fast det är sant, Sven matar inte duvor i stadsparken utan planerar nya utmaningar med minst 50 års erfarenhet i bagaget så fortsättning följer. Saknas något annars i boken så hade jag gärna sett lite bilder. Ha gärna världsatlasen till hands när du läser annars är det svårt att förstå vilka avstånd och avlägsna platser man befinner sig på. Så gör plats i skeppsbiblioteket.

Christofer Ahlandsberg

 

 


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Ett år utan skor

Ett år utan skor

Allt väl ombord

Allt väl ombord

Långedragsjullar

Långedragsjullar

Jag ville inte dö, jag ville leva

Jag ville inte dö, jag ville leva

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line