I veckan som gick sjösatte Hallberg-Rssy i Ellös helt enligt plan sin nya darling HR 40C. I helgen mastas hon på föt att vara redo för testsegingar fram till jul, då båten lastas för transport till Dusseldorfmässan. På måndag morgon äntrar Axel från Seimagasinet och jag båten ihop me dMagnus Rassy för att se vad den kan prestera. En HR 412 hade varit intressant att jämföra med, eller en konkurrent som Najad 395. Men ingen av dem finns tlllgängliga, varför vi får öäja oss med att jämföra fart och höjd med Germàn Frers polardisgram.

I somras och igen i oktober besökte jag bygget av HR40C för att se vad Magnus Rassy och varvets utvecklingsasvarige Eric Segerlind har hittat på tillsammans med Gerrmàn Frers. Synbart noterade jag smalare blå skrovrand, lägre teaköverliggare, smäckrare rör i pulpitarna för att spara vikt, bamsiigare bottenstockar, längre och kraftigare balkar i skrovsidorna, större knän till vanten och en sinnrik layout på inredingen.

Föregångaren HR 40 byggdes i hela 17 år i 162 exemplar, en byggtid som är synnerligen ovanligt i dagens båtvärld, där nyhetstakten annars är stor. Med tanke på att efterfrågan på nya båtar minskat generellt, kanske inte nya HR40C blir byggd lika länge eller i lika många exemplar. Å andra sidan är det helt klart att varvet i Ellös nu lanserar en modell som kan leva länge, då den storleks- och prestandamässigt passar många med drömmar om att segla långt eller bara skaffa sig en båt med karaktär och lockande linjer.Ett antal exemplar är redan sålda.

Förutom alla sakargument, har HR 40C Frers klassiska kännemärken, snyggt språng, reslig rigg, proportionerlig överbyggnad och bästa kölen för crusing. German Frers förståelse för Hallberg-Rassys koncept, parat med hans förmåga att stegvis påverka varvet för nya lösninhgar, har visat sig vara ett framgångsrecept.

Beträffande layout satsar varvet på ökat svängrum i salongen genom att placera toaletten för om huvudskottet. Trots det ser 40C ut att han en fullgod förpik och djupa skåp mittemot. Med massiv bredd i akterskeppet följer flott volym i akterhytten, en lösning som av tradition hålls högt av HR-ägare då de får ett avskilt utrymme. 

En detalj är att dörrarna i HR 40C öppnar utåt. Nyligen hörde jag om ägaren till en tyskyggd båt, där toalettdörren gick  baklås när han besökte den under gång för autopilot. Eftersom dörren öppnades inåt, gick den inte att sparka ut. En nagelsax och att karva blev hans räddning.

Utförandet på HR40C är i mahogny som standard, men ek finns som tillval och bör ge samma djuplyster som i HR57:an tack vare varvets automatiserade lacksystem, som medger flera lager med vattenbaserad lack. Miinimalt med emissoner är bra för arbetsmiljön och för luften vi andas

Ytterligare två finesser ser jag fram emot att testa nämligen den fällbara Goripropellern med overdrive. Inte måhga 40-fotare, om ens någon, erbjuder detta för att få tystare gång och minskad bränsleårtgång. Och dckningsfunktionen. Kan HR 40C ligga still vid en kaj om jag går iland och lägger fast?

I tabellen nedan kan HR40C studeras och för att få perspektiv är Najad 395 också med. Den sista har byggts i fyra exemplar. Det framgick när jag besökte Sail Marin i Uddevalla.

En riklig rapport om HR40 C kommer i nästa vecka på detta forum och på seilmagasinet.no.

 

HR 40 C

Najad 395

Längd skrov

12,30 m

11,99 m

Längd v l

11,74 m

10,98 m

Bredd

4,18 m

4,00 m

Djup

1,92 m

2,10 m

Deplacement

11 000 kg

12 400 kg

Kölvikt

3 650 kg/33 %

4 400 kg/35 %

Masthöjd

19,75 m

20,15 m

Segelyta

90,1/96,6 kvm

89 kvm

Vatten

520 liter

370 liter

Diesel

400 liter

370 liter

Motor

VPD2 60 hk

Yanmar 57 hk

Design

Germàn Frers

Farr/Freivokh

Baspris

5 126 000 kr

5 586 250 kr

Kryss 10 knop vind @40

5,93 knop

5,70 knop

Slör 10 knop vind @ 135

7,34 knop

7,50 knop

   

 

 

 

 

 

 

 


Fritidsskepparens böcker

Logga in till kommentarer och forum

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line