_DSC4609.jpg

Hallberg-Rassys nyaste, 40C, har mindre deplacement än sin föäregångare, smalare köl. Ska seglas i december.

_DSC4669.jpg

Sjömässigt pentry, bred durkytta, goda mått i gången till akterkabinen följer på modellerimngar i datorn.

Trolleri med utrymmena och pockande prestanda säger Hallberg Rassys om nya aktersittbrunnsbåt 40C. Den kunde mycket väl ha blivit Årets Segelbåt om tävlingen hade levt kvar. Nu ska titeln ses i vidare mening, som att skiljelinjen mellan en komfortabel cruiser och en båt med fullgoda prestanda håller på att suddas ut.

Ett besök i produktionen nyligen pekar på att påståendet om utrymmena överträffar varvets tidigare byggen i 40-fotsklassen. Tricket ligger i att toaletten flyttats midskepps, så att salongen blivit större och pentryt blivit längre. Ökad skrovbredd med hela 36 cm och högre fribord än på gamla HR 40 gör också gott för svängrummet ombord.

_DSC4664.jpg

Ek i inredningen är tillval och gör salongen öljusare än med mahogny.

  

En runda ombord sade även att den kritiska höjden och bredden i passagen till akterkabinen tagits om hand, jag behövde inte böja på nacken och inte dra in magmusklerna. Akterkabinen var inte klar vid besöket, men volymen antyder att köparna får ett bekvämt hem på långfärd..

Mest snillrika nyheten är att drevet sitter framåtvänt för att spara plats och behålla möjligheten att kunna gå in i motorrummet ,där värmare, elverk, varmvattenberedare ligger samlade och ljudisolerade.

Även förpiken verkar blibra med lågt insteg och god bredd föröver. Dessutom har varvet fått in en skaplig toalett midskepps.. Stolen inte sitter inte långskepps men tajt sittställning under gång, ska trots allt gå att få mot förliga skottet och skåpet för tvättmaskin.

Som standard är utförandet i Khaya-mahogny. Men inspirerade av att tillvalet ek har tagits emot väl i 44:an och 57:an, är detta träslag valt i de två första 40:orna, som nu byggs parallellt i Ellös.

  

_DSC4670.jpg

Teakdäck ingår och är vauumsuget. Måmga villr se båten på Öppet Varv.

 

Prestandan ska enligt Germàn Frers bli i nivå med HR 412. Nästan samma kryssfart i 12 knops vind, men hela 1,02 knop högre fart på snäv slör är flott för en 11 tons båt. Dubbla, lite djupare roder och den breda aktern, lovar att kontrollen blir förträfflig. Två rattar får inte plats, dock är ratten stor och styrplatsdurken höjd.

Första 40 C ska segla i december och visas därefter i Düsseldorf i januari. Och så blir det, för tidhållning är regel hos Hallberg-Rassy tack vare kunnigt och engagerat folk i alla led. 

HR 44 är varvets bästsäljare och gör detta starka varv ännu starkare. Senast (2018) var årsomsättningen 450 MSEK med 14,2 MSEK i vinst. Så bra blir det med vaken utveckling av konceptet, eftertanke och en djup dialog med designern Germàn Frers, ett numera 30 - årigt samspel.

Än mer intressant som trend är att de nya modellerna lfrån Haölberg-Rassy lockar yngre köpare som väljer till kolfibersegel, vanlig mast och steglös fockskotning. Nyliigen seglade jag med en sådan årsny 44:a köpt ev en man med ett par år kvar till de 40. Han sökte både komfort och skön segling, utan planer på att kappsegla eller segla långt. 

Enda konkurrensen som kan erbjudas kanske snart offentliggörs av ett annat välrenommerat svenskt varv, där ägarna orecis som Magnus Rassy, har växt upp med verksamheten. Priskänsliga kanske vill klaga på utvecklingen mot dyra båtar, men har ett hav av allt billigare begagnat att välja bland. 

HR 40 C vs HR 412

 

HR 40C

HR 412

Skrovlängd

12,30 m

12,61 m

Vattenlinje

11,74 m

11,50 m

Bredd

4,18 m

4,11 m

Djupgående

1,92 m

1,99 m

Deplacement

11 000 kg

11 100 kg

Kölvikt

3 650 kg

4 000 kg

Standardsegelyta

90,1 kvm

90,1 kvm

Masthöjd

19,75 m

19,65 m

Motor

VP D2 60

VPD2 75

Diesel

400 liter

340 liter

Vatten

520 liter

530 liter

Kryssfart 45 gr/12 knop

6,86 knop

6,99 knop

Slörfart 120 gr/12 knop

8,24 knop

8,02 knop

Pris

5 126 000 kr

5 345 45


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Nautisk uppslagsbok

Nautisk uppslagsbok

Bortom horisonten

Bortom horisonten

🔍 Vättersnipor och råbockar

🔍 Vättersnipor och råbockar

Med floran i båten

Med floran i båten

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line