Vinnaren.jpg

Med Pias prognos om 10 -12m/sek sydvind, upp till 16 m/sek i en front, mulet och risk för störtregn, kändes Nordic Yachts Open 2019, Sveriges största shorthandsegling, som en utmaning. Hur skulle vi med gamla eller små båtar klara så mycket vind? Men oron var obefogad, alla 116 besättningarna var kapabla kappseglare. Vinnare blev ett okänt Kinabygge, som surfade om alla och toppade 15,5 knop.

Som alltid seglade jag min formfina Folkbåt, för andra året med SYS Ulf Aronsson som gast. Igen startade vi först, en halvtimme före nästa. Skulle försprånget räcka? Efter slör i friskande vind till en prick vid Södermöja, vände vi och sträckte sydvart ända till Franska Stenarn

Nämdöfjärden blev en pärs, aldrig har jag seglat min F så hårt, aldrig har jag haft brytande sjö över däck eller styrt i ett så smalt fönster. Om jag lovade för att ta sjö, stannade båten, om jag föll för fart, skar lä reling ner och höll på att vattenfylla oss.

Sex timmar 40 minuter tog det oss att segla banan på 32 M - härdande i så mycket vind. Med ombord var även Hans Himbert som fotograf, för att få ännu bättre actionblder än vad jag tycker går att få från en följebåt. Men det var emot reglerna och vi blev diskade. Surt, men 41:a i mål kändes överflödigt att dividera om.

Nu vann rutinerade Lars Bergkvist och Jonas Claesson med ett Kinabygge, en DC 33 Ten, som är en trailerbar sportbåt med vakuumskrov, kolfibermast, Seldénbom i aluminium, gennakers, peke i kolfiber, inombordsmotor och som väger bara 2,66 ton.

Lars och Jonas toppade 15,5 knop på slören från Franska Stenarna, surfade om övriga och vann 36 sekunder före fleråriga vinnaren Albin Nova Cappucino med Ola Barthelson och Max Tollqvist. Trea kom en Smaragd, HuxFlux med Berndt Lindberg och Ulf Söderström, fyra en Linjett 34 med Lennart Pilfalk och Conny Sparrwart och femma Albin Nova Mobline med Nadine Kugel och Pär Lindforss.

HUxFlux.jpg

Smaragden HuxFlux tog tredje plats i NYO 19 och visade att slank 70-talare klarar saig bra på shorthandsegling.

Cappucino.jpg

Albin Nova Cappucino forsar fram med full kontroll och pacerar sig som tvåai år och visade att lyckade båtar ofta kommer bra

Fyra vanliga båtar bland de fem bästa säger att SRS faktiskt ger olika båtrecept lika chans. Det bekräftas också av att seglingens äldsta båt, Jan Nystedts spegelblanka SK 30 Pani, anno 1937 kom sjua. Alltså är båthantering och vägval viktigare än vilken båt man seglar.

Snabbast var J/121 Jolene med Fredrik Rydin och Lars Rönnberg på fina tiden 04.20.40

Snabbast.JPG

J/121 Jolene satte alla segel man kan föra och seglade 32 M på 04:20, vilket gav 15:e plats på korrigerad tid.

Endast en kvinnlig besättning kom i år. Mathilda Netje lånade pappas X-99, tog med Ulrika Mohlin och kämpade banan runt. Dock deltog 24 mixade besättningar, av dem seglingens yngsta, Ellinor Lindkvist med pappa Jonas på deras fina Mälar 30. Sex klassiker var med, vilket tyder på att ”riktiga” båtar gör sig bra på kaxig kappsegling.

Sunnanvind.jpg

M 30 Sunnanvind seglade yngsta deltagaren Elllinor Lindkvist med pappa Jonas. Här halvvindar de förbi lysbojen Göken mot målet.

SK30 surf.JPG

SK 30 Pani mec far och sin Nystedt satsade för fullt på den friska slören, surfade förbi de flesta och kom sjua.

CG + UA.JPG

Fighting faces på Folkbåten med denne skribent vid rodret och Ulf Aronsson på storskotet. Kämpig men spännande segling.

Den fullpackade Regattamiddagen på Bullandö Krog bjöd som tidigare på rapp mikrofindialog med arrangören Mats Runström och tävlingsledaren Kristina Viktander Broman från vakna Värmdö Jolleseglare. Med flotta priser, som lottades ut och snabba frågor höjdes stämningen till ny nivå och demed ork var discodansade tills baren bommen. 

Receptet för NYO är klockrent med Pia Hultgren för väder, varmkorv efter målgång, godispåsar, bastu, hamnplats, middag och flotta priser från företagarna på Bullandö. Nästa år blir 10:e gången. Blocka lördag 5 september och ta med din nära, ungdom eller klasskompisar. Ses vi?

Curt Gelin

Foto Hans Himbert, Lasse Eklöf


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Kokkonst i kabyssen

Kokkonst i kabyssen

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line