Hej och välkommen till nya Sittbrunnen. Fast egentligen är den inte så ny, mer än till utseendet. Det nya utseendet har Mia Raunegger gjort loggan till. Hon var med på Hafsorkestern när vi korsade Atlanten och tappade masten.

2009 startade jag Sittbrunnen som ett hobbyprojekt. Några år senare fick jag möjlighet att jobba på heltid med sajten, för att se om jag kunde få den kommersiellt gångbar. Det gick inte och jag kunde se att om jag skulle kunna försörja mig och en annonsförsäljare, så måste besökarna tiodubblas.

Det var inte realistiskt, om man jämförde mot de största båttidningarna och deras upplagor. Sen dess har flera av dem fått lägga ner och Sittbrunnen har återgått till att vara ett ideellt hobbyprojekt.

Under de senare åren har verksamheten i princip bestått av mina blogginlägg från jordenruntseglingen med Hafsorkestern och Curt Gelins bidrag i Curres Blogg. Ojämnt administrerat beroende på internetuppkoppling där jag har befunnit mig.

android chrome 512x512

Nu är jag hemma i kalla Sverige igen och har lite tid över. Så jag har pysslat med att modernisera Sittbrunnen, till en plattform som är lite mer framtidssäker. Den gamla grafiska mallen slutar de supportera under det här året, så det var nödvändigt att göra nånting. Jag hoppas att ni gillar det. Kom gärna med synpunkter och förslag.

Ett nytt forum har jag satt upp för det ändamålet. Jag hoppas kunna integrera det lite bättre i hemsidan inom den närmaste tiden. Min spaning är nämligen att Facebook, som varit en väg att uppdatera er användare om nyheter, är på fallrepet. Mer och mer annonser och färre och färre människor.

Så jag hoppas att Sittbrunnen ska kunna fungera som en självständig mötesplats för seglingsintresserade, även om Metaverse aldrig blir en hit.

Så återigen välkommen, med kommentarer, artiklar, bloggar, bilder, whatever. Det är ni som läser, diskuterar och bidrar som avgör vad det ska bli av Sittbrunnen.

Jag har också använt tiden till att manus till en bok om Båtfix, som Bengt Utterström ska ge ut i sin serie Fritidsskepparen. Uppe i högra hörnet på förstasidan kan ni också från Sittbrunnen ta del av hans och hans medarbetares artiklar i Dagens Båtliv.

Till Allt om Sjön hoppas jag att boken ska finnas tryckt, och om ni vill så ses vi där 17 mars. Jag kommer att visa bilder och berätta vad som kan gå sönder när man seglar runt jorden och i Sverige. Även Sven Yrvind kommer dit då. Och Thomas Veber, som senast gick genom Europas kanaler i en liten motorbåt.

Redan innan dess kanske vi ses i Seapax stånd på mässan. Allt tyder på att Bengt Utterström och jag kommer att finnas där på mässan med våra böcker. Christina Frii som driver Seapax medverkar också i Sittbrunnen och vi kan länka till böcker och säkerhetsprodukter på hennes webshop. Sittbrunnens läsare får dessutom 15 % rabatt hela det här året. Skriv bara rabattkod ”sittbrunnen2023” när du beställer.

Det är kul att kunna samarbeta med entrepenörer utan att behöva vara objektiv, som när jag jobbade med public service. Men jag samarbetar bara med de som jag tycker gör något bra. Som Marinwebben, som säljer smarta och billiga elektroniska grejer till båten.

Stina Jansson på Sjöskolan i Göteborg har organiserat föredrag om jordenruntseglingen och stöttat med bland annat administration av Facebookgruppen Gastbanken, som jag har haft nytta av. UK har fixat nya fina segel till Hafsorkestern (dock tyvärr inte gratis).

Förhoppningsvis flyger snart Micke Westins eboks-projekt Bättre Båt, som jag också kommer att länka Havsbibliotekets recensioner med köplänkar, på samma sätt som fysiska böcker länkas till Seapax utbud. Kanske kan fler distributörer av schyssta prylar tillkomma.

Välkommen med fler förslag till samarbeten om bra projekt. Däremot säger jag regelbundet nej till samarbeten med bettingbolag och kryptovalutamånglare.

Roligt vore om några av våra tidigare medarbetare ville skriva lite igen också. Det var många bra bidrag där. Till exempel skulle vi behöva intresserade bokrecensenter.

Så en god fortsättning på 2023, med seger och fred i Ukraina, hälsa och varma vindar.

Niklas Krantz

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Radarbok med AIS

Radarbok med AIS

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Ett år utan skor

Ett år utan skor

Sven Barthel på Sillö

Sven Barthel på Sillö

Nytt i

Sittbrunnen på Facebook

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line