Haverister bärgade i kuling utanför Arkösund

Drivande3

På söndag kväll ropade de två männen i 50- och 80-årsåldern upp Sjöräddningsscentralen på VHF:en. Det blåste 17 sekundmeter, 20 i byarna, och sjön gick hög. De hade fått roderhaveri och seglet hade gått ner i propellern, så de låg och drev i den grova sjön.

På morgonen efter kunde Sjöfartsverkets räddningshelikopter lyfta haveristerna till lasarettet i Linköping, oskadda men nedkylda.

Två handelsfartyg, Rescue Ingegerd Ramstedt från Arkösund och kustbevakningen kom till platsen . De försökte koppla en bogserlina för att dra den 38 fot långa segelbåten i säkerhet, men det gick inte i den grova sjön. Ett försök att evakuera med hjälp av livflotten misslyckades också. Den har senare hittats drivande långt ut på Ålands hav.

‒ Allt rör sig så otroligt mycket vid sådan här väderlek, vilket för med sig stora risker. Två handelsfartyg i närheten försökte läa för oss och segelbåten, men tyvärr gjorde det ingen skillnad. Och att lämna platsen var inget alternativ – en båt i nöd med personer ombord lämnar man inte åt sitt öde, säger Martin Hollingworth, befälhavare på KBV 313.

­‒ Vi stannade kvar på platsen och kastade över värmande överlevnadsdräkter till personerna på segelbåten, i väntan på Sjöfartsverkets räddningshelikopter, säger Martin Hollingworth.

helikopter2

Vid halv sju på morgonen anlände Lifeguard 007. De talade med besättningen på segelbåten och intruerade dem att hoppa i vattnet med överlevnadsdräkterna så att de kunde vinscha upp dem.

Männen, som kommer från stockholm,  fördes till universitetssjukhuset i Linköping, nedkylda. Båten hittades senare och bogserades till Västervik.

 

 


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

Ankarliv

Ankarliv

Ett år utan skor

Ett år utan skor

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line