180-graderstestet

Att vända en segelbåt

https://youtu.be/DxB68oMn8nE

Det är inte alla kölbåtar som man kan vända ensam, men den nya IMOCA 60-klassen ska klara det, enligt specifikationen. Här genomförs testet på den nya Safran som ska segla runt jorden 2016.

"Vendée Globe är en extrem jordenruntkappsegling som har arrangerats sedan 1989. Starten brukar hållas i november. Reglerna är i stort sett följande: segla ensam, non-stop, runt jorden, utan någon som helst assistans (ingen fysisk hjälp, och inga föremål såsom reservdelar. Man får ta emot allmänna väderrapporter men inte specifika råd om hur de ska tolkas). Segelbåtarna är mellan 50 och 60 fot långa.

Start och mål är i den franska orten Les Sables d'Olonne på atlantkusten. Man börjar med att segla söderut ner förbi Afrikas sydspets och Godahoppsudden, vidare förbi Australiens och Nya Zeelands sydkuster. Därefter rundar man Sydamerikas sydspets och Kap Horn för att avsluta med en nordlig riktning tillbaks till Europa och startpunkten. Resan brukar ta cirka tre månader, minst hälften brukar bryta loppet (gå i hamn för reparation), och flera dödsfall eller försvinnanden har förekommit." (Wikipedia)

Sittbrunnenfilmer