jorden runt med bebis

De kände knappt varandra, men en morgon vid kaffeautomaten hörde Marta,  Marcus säga, att han ville sälja allt, köpa en enkel biljett till Västindien och mönstra på första bästa yacht. Efter en helg full av tankar mailade Marta på måndag morgon följande korta meddelande:

"Hur var det med att segla jorden runt? Jag är SÅ PÅ om vi köper en liten båt i höst, rustar den i vinter och sticker om ett år."

Det tog lite längre tid, men nu ligger de i Las Palmas för att invänta de rätta passadvindarna till Västindien. Fast nu är de tre. För ett år sen föddes Fox, som nu har seglat nästan halva sitt liv.

Många seglar på långsegling med familjen. Men att ge sig ut på babysegling jorden runt kan ju låta ansvarslöst.

- Nej, det tycker inte vi. Vi har gjort det vi kan för att minimera (redan små) risker, mailar de till Sittbrunnen. Att barnet är så litet tycker vi snarare är bättre än att långsegla med större barn, som man sliter upp från etablerade sociala sammanhang samtidigt som de medicinska och fysiska riskerna är minst lika stora som för en ettåring.

- Långsegling handlar ju dels om segling, men också väldigt mycket om att ligga still och uppleva nya platser. Seglingsbiten är ganska tuff, eftersom en person krävs för att ta hand om barnet, så på sin frivakt är man inte ledig utan går så att säga till nästa jobb. När vi ligger still lever vi ungefär som vanligt, även om allt är trängre på båten än i en lägenhet/hus. Men vi är ute mycket. Det som vi upplever som det härligaste är att vi båda två har så mycket kvalitetstid med vårt barn, något som vi inte hade haft om vi levt ett vanligt liv på landbacken.

S/Y Mazarin är en Bianca 27 från 1972. Men den var i gott skick när de köpte henne, ny Seldén-rigg från 2002 och en Volvo Penta MD6A. Och sen dess är listan lång på allt de bytt ut, köpt till och fixat. Bland annat epoxybehandlat hela skrovet.

- Vi är inte alltid minst bland långseglarna, men tillhör de mindre båtarna. Vi har mött folk på jordenruntresor i 23-fotare, och inte så få i båtar i vår storlek på ca 26-28 fot.

Den 15 juli i år kastade de så loss från Årstaviken i Stockholm. Västervik, Bornholm, Kielkanalen, Amsterdam, Dover, Biscaya, Portugal, Spanien och Kanarieöarna.

- Frihetskänslan är underbar; att inte ha tider att passa varken på kort eller lång sikt, mailar Marta. Att vara herre över sitt eget liv. Det har också varit helt fantastiskt att se delfiner hoppa runt båten och att uppleva länder och platser vi nog aldrig skulle ha besökt annars. Islas Cies i sydvästra Galicien var en pärla.

Det är hon som skriver den utförliga bloggen om deras resor och äventyr, om mareld, valar, skumma typer och Fox nya tänder. Bilderna turas de om att ta, mest blir det förstås på Fox.

Men det är inte bara solsken:

- Det har bitvis varit väldigt påfrestande med dåligt väder och sömnbrist. Norra Europa var verkligen ingen höjdare; mest motvind, kyla och regn hela vägen. Då gäller det att ha en positiv grundattityd och målbild så att man inte kastar in handduken och ger upp.

Så jag ber om deras fem viktigaste råd till den som ska ut och babysegla:

 

  • Barn tar enormt mycket tid, så en person har det "jobbet" medan den andre får sköta båten. Det är inte en semester där man kan ligga i skuggan och läsa deckare, som kanske är fallet om man är två ensamma vuxna. Om det är semester ni vill ha: chartra en båt i ett par veckor och känn på.
  • Varje förälder måste ensam kunna hantera båten. Se till att ni har utrustning för självstyrning, self tailing-vinschar mm som gör att det funkar.
  • Tänk på att barn sjunker som stenar om de faller i vattnet, de har inte vuxnas reflexer att flaxa sig upp till ytan.
  • Viktiga saker (som täckande baddräkt som skyddar mot solen) är ofta lättare att få tag på i Sverige. Köp några storlekar och ta med från början.
  • Släpp kontrollen och krav på perfektion: barn växer utmärkt även utan svensk gröt och fullkornsbröd.

 

Från början var planen att gå mot Västindien från Gomera i december och tillbringa något år i den karibiska övärlden och centralamerika, för att 2012 passera Panamakanalen, över Stilla havet, mot Stora barriärrevet. Segla jorden runt i fem år, så länge pengarna räcker.

-Men vår plan är nu att vara i Karibien och Centralamerika och sedan funderar vi på att eventuellt ta oss igenom Panamakanalen och vidare västerut. I och med barnet har vi nämligen tänkt att vi tar resan mer pö om pö och ser hur det går. Det känns inte längre lika självklart att ta sig an Stilla Havet, skriver de från Las Palmas.

Följ dem på den fantastiska resan, på bloggen sy-mazarin.se.

Niklas Krantz


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Öregrunds övärld -  Från Arholma till Örskär

Öregrunds övärld - Från Arholma till Örskär

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

Genvägsboken

Genvägsboken

Slusshandboken

Slusshandboken

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line