Nya volvokvastar

Volvo Ocean Race har gjort ledarskapsförändringar i så gott som alla delar av sin verksamhet. Ett exempel är att Phil Lawrence, en expert när det kommer till att driva seglingstävlingar, tar över rollen som Race Director - tävlingsledare.

Omflyttningarna kommer efter att Mark Turner tillträdde som VD för Volvo Ocean Race i mars. Syftet är att driva på utveckla och expandera världens främsta havskappsegling.

Lawrence är just nu tävlingsledare för Extreme Sailing Series. Han har stor seglingserfarenhet och kommersiell expertis eftersom han tidigare ansvarat för evenemang som arrangerats i samtliga områden som kommer att besökas av Volvo Ocean Race 2017-18.

Han är olympier och kommer att fullfölja sitt jobb på Extreme Sailing Series parallellt med sina åtaganden för Volvo Ocean Race fram till årsskiftet.

Lawrence kommer att ha ett tätt samarbete med den nuvarande tävlingsledaren, Jack Lloyd som kommer att vara kvar som rådgivare till tävlingen. Lloyd har haft titeln Race Director under tre upplagor av Volvo Ocean Race och han har övervakat flera stora och viktiga utvecklingssteg, inklusive övergången till den nya entypsklassen.

– Jack hade redan planerat att succesivt kliva av sin roll under det kommande racet, och vi bestämde oss för att flytta fram det så att den nya tävlingsledaren kunde fatta fler av de beslut som ska tas nu, säger Mark Turner.

– Vi kommer att fortsätta luta oss mot Jacks stora erfarenhet och oklanderliga facit när det kommer till säkerhet – hans bidrag till tävlingen genom åren är något utöver det vanliga.

Andra förändringar som presenterades under tisdag är att Antonio Bolaños López, Chief Financial Officer sedan 2010 kommer att bli Managing Director för organisationen. Han var tidigare ställföreträdande VD för Volvo Ocean Race innan Mark Turner Tog över efter den tidigare VD:n Knut Frostad.

Dessutom kommer den femfaldiga Volvo Ocean Race-deltagaren Richard Mason, som anställdes som Head of Host Port Operations 2015, att bli Operations Director och leda både organisationen för hamnstoppen och logistikarbetet.

Jordi Neves, tidigare teknikchef får nu titeln Chief Digital Officer, med ansvar för teknologi-, kommunikations- och marknadsföringsavdelningarna.

– När övergången till en digital värld fortsätter att förvandla media- och sportbranschen är Volvo Ocean Race fast beslutna om att leda innovativa och banbrytande sätt att berätta vår otroliga berättelse, säger Turner.

Samtidigt kommer Miles Quitmann ansluta till Volvo Ocean Race i en nyskapad men viktig roll som Chief Business Development Officer. Hans fokus kommer vara att utveckla nya relationer med potentiella sponsorer för både lag och tävlingen i framtiden.

Miles var delaktig i att grunda Europas första elektroniska plattform för fakturor och betalningar som också köptes av ett bolag på FTSE 250-listan. Nyligen var han också en medgrundare, investerare och marknadschef för Proxama PLC, ett företag verksamt inom mobila marknadsförings- och betalningstjänster.

Han är också en passionerad havskappseglare och har planerat och lett ett flertal extrema seglingsprojekt däribland en rekordsnabb tvåmanssegling från Storbritannien till Antarktis, en dubbel rundning av Kap Horn och en 15 000 sjömil lång solosegling från Chile till Storbritannien.

Commercial Director, Karin Bäcklund, och Director of Boats and Maintenance, Nick Bice, kommer att fortsätta i sina tidigare roller som nyckelspelare i ledarskapsteamet. – Marknadsavdelningen under Karin har nått fantastiska resultat sedan den senaste upplagan avslutades, och en stor andel av alla partners till tävlingen och lag förlänger sitt engagemang, säger Turner.

– Hennes roll kommer att komplimenteras av att Miles ansluter och potentiellt av andra som blir en del av marknadsinsatsen eftersom vi inte bara försöker ro i hamn affärer för 2017-18 utan också för upplagan 2020-21.

Turner tillägger också: – Jag skulle aldrig tagit över platsen som VD om det inte redan funnits ett fantastiskt team som jobbade med tävlingen – och jag vill utnyttja detta nya kapitel för att förstärka vissa avdelningar, få organisationen att peka i rätt riktning, och skapa ett starkt lag som jag kan tillföra ett värde till snarare än att vara en del av varje dag.

Nästa upplaga av Volvo Ocean Race startar i Alicante under hösten 2017 och kommer att ta de deltagande lagen över fyra hav och mellan fem kontinenter innan de når det näst sista hamnstoppet i Göteborg innan målgången i Haag, Nederländerna sommaren 2018.


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Slusshandboken

Slusshandboken

Kokkonst i kabyssen

Kokkonst i kabyssen

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Ett år utan skor

Ett år utan skor

Ankarliv

Ankarliv

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line