Curres blogg:

Två i en båt jorden runt på 89 dagar

neutrogena

Redan tanken på att kappsegla på två nonstop jorden runt får förmodligen de mest äventyrsstinna svenska seglare att tvivla på förnuftet med så extrema strapatser. Twostar och Bohusracet brukar göra deltagarna till lite av hjältar här hemma, men vad ska man då kalla fransmannen Jean-le Cam och schweizaren Bernard Stamm för? De kommer att gå i mål i Barcelona World Race i morron onsdag efter att ha varit till sjöss sedan nyårsafton, det vill säga i 89 dagar. Och deras båt Chemine Poujulat är inget heller för vekhjärtade, en IMOCA 60 är en maskin enkom byggd för shorthandsegling, lätt bred, överriggad, med svängköl, daggerboards, och utriggare för att staga riggen. Det går knappast att föreställa sig livet ombord tre månader i sträck med torrmat, ständig ruttplanering och balansera mellan fart och säkerhet.

Förhandsfavoriten och PR-haussade engelsmannen Alex Thomson mastade av tidigt och var ute ur tävlingen. Två båtar till var tvungna att bryta och som idag är fem båtar kvar på banan. Lite i skymundan av Volvo Ocean har tredje upplagan av Barcelona World Race pågått med uppdateringar fyra gånger per dygn.

Om Bernard och Jean går i mål vid lunch onsdag slår de det gamla rekordet med två dygn – det ger en snittfart jorden runt 23 000 sjömil på 10,75 knop. Men inget nytt fartrekord sattes den här gången. Jean-Pierre Dick och Loick Peyron är fortsatt innehavare av world speed record 506,35 sjömil på ett dygn och en snittfart på 21,1 knop.

En kvinna deltar, spanskan Anna Corbella, men hon och hennes medseglare Gerard Marin ligger i skrivande stund på tredje plats cirka1 300 sjömil efter ledarna. Till tvåan Neutrogena med Ericsson 3 gasten Guillermo Altadill och José Munoz har de dock bara cirka 200 sjömil.

Läs mera och se mängder av fina bilder på www.barcelonaworldrace.org

Curt Gelin


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Jag ville inte dö, jag ville leva

Jag ville inte dö, jag ville leva

Bortom horisonten

Bortom horisonten

Långedragsjullar

Långedragsjullar

🔍 Vättersnipor och råbockar

🔍 Vättersnipor och råbockar

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line