Lär dig segla

Nautiskan, det hemliga båtspråket

krabban

Språket är det som starkast avgör vilka som är vi och vilka som är dom. Vem som är främling hör man så fort den öppnar munnen. Så det kan användas för att hata. Men också för att älska. Det finns ett språk som skapats bara för att skapa gemenskap mellan jordens folk, eller i varje fall Europas och kanske Amerikas; Esperanto. Det språket kokades ihop på de vanligaste orden i ett antal språk, för att alla skulle kunna förstå så mycket som möjligt. Målet var världsfred, när alla änniskor för- stod varandra och slutade slå ihjäl varandra.

Esperanto blev aldrig någon hit, utanför entusiasternas skara. Och människorna fortsatte att slå ihjäl varandra. Men nautiskan har faktiskt slagit igenom, även om den har sina nationalistiskska dialekter. Den har skapats ur sjömännens behov av att förstå varandra ombord (on board). Besättningarna bestod ofta av sjömän från många olika länder som skulle hantera skeppet tillsammans. Men språket är också ett fackspråk och ett sjömännens fikonspråk för att skapa gemenskap gentemot landkrabbornas trygga och ibland fientliga värld.

Läs mer: Nautiskan, det hemliga båtspråket

Seglingskurs

Börja segla nu - the Movie.

Att segla är nödvändigt. Och kan man inte segla så är det väl ingenting annat att göra än att lära sig, så svårt är det ju inte. Se själv!

Hos Birgitta Silfverhielm med seglarskolan VindoVatten är det dessutom himla kul, verkade det som när jag hängde med på nybörjarkursen i segling. Kryss, läns, lova, falla, hissa, väja, dubbelt halvslag runt egen part och man över bord på några dagar i skärgården utanför Dalarö. Och har man inte tid med det just nu kan man alltid titta på filmen.

Kommentera och dela gärnaSeglingskurs

Seglingsyoga

Kroatisk yogaövning

https://youtu.be/HBjFrw4EH-U

Under årets SRW i Kroatien höll Anne-Christine Smith den här övningen på Starigrad på Hvar. Segling är en sport, men också ett sätt att leva, ett sätt att förhålla sig till sig själv. Hon säger att hon under våren ska ordna en riktad yogakurs för seglare. Håll utkik på www.smithutveckling.se 

Aktern inåt

Backa in till kaj

https://youtu.be/pze_tmpCnHE

Det svåraste med att segla i Medelhavet är att lägga till med aktern in. Här visar Yachting Monthly hur man backar in till kajen. Det viktigaste är nog att se till att man har ett rejält avstånd att backa på. Ta fart och dra sen ner motorn, så går det bra att styra. När man måste öka eller minska farten med propellern så är det svårare att hålla kursen.

Kommer man till Kroatien så är det nästan alltid mooringlinor istället för ankare. Då behöver man en person med båtshake i aktern som fiskar upp linan från hamnvakten och springer fram med den i fören.

Sen kan man ju undra hur man ska få till det så där vindstilla och tomt på andra båtar som i filmen.

 

Skutsegling

Skutorna regerar

För över hundra år sen trålade hon makrill i Nordsjön utanför England. Numera seglar Gratitude, med Gratia, Atlantica och en massa entusiastiska ungdomar och veteraner över haven runt hela Skandinavien.

Själv var jag 14 när jag lärde mig seglingens grunder ombord, nu har mina döttrar gjort samma sak. Så det var väldigt roligt att få följa med ut en sväng med Svenska Kryssarklubbens Seglarskola en gång till.

KommentarerSkutsegling

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.