Fladdermöss och glaciärer
Visst är det härligt, att få följa Lars Hässler runt halva jorden, från Marmaris i Turkiet via Dubai, Goa, Xiamen i Kina till Japan, Alaska och Kanada. Fantastiska dyk i Röda havet, Maldivernas atoller, 200 meter höga grottor på Borneo, fulla med fladdermöss och kalvande glaciärer i Alaska. Man får lite lust att anmäla sig som paying crew. Och det är väl det som är meningen med boken.
Han är nog en väldigt duktig världsomseglare, men som författare är han inte lika bra. Det är lite loggbok över det hela. Man får nog veta mer om generatorns alla lager som ständigt går sönder, watermakern som måste lagas och den varierande skickligheten hos mekanikerna i hamnarnas marinor.
Allt emellanåt bemödar han sig att berätta lite samtidshistoria om orterna han besöker, om Singapore som grundades av tjänstemannen vid Ostindiska kompaniet, Sir Thomas Stanford Raffles och om Brunei som egentligen skulle ha tillhört Malaysia. När han kommer till Kina berättar han summariskt om landet och halvkoloniernas, typ Xiamen och Shanghai, historia. Men eftersom Lars Hässler 1980 som förste västerländske ”backpacker” rest runt i Kina kan man ana att han skulle kunnat beskriva landet mycket mustigare.
Naturskildringarna skulle man också önska lite mer av, och vad som frånsett segelsättningen händer ombord anar man mer än förstår. Plötsligt efter fem månader, när de nått Maldiverna framkommer det att Fred som varit med hela tiden är en otroligt arrogant typ som, som redan fått tre personer att lämna båten. Nu vägrar han ta nattpass och författaren vänder båten och skickar hem honom. Men innan dess finns liksom inte konflikten, av bokens text att döma.
Frånsett en liten diskussion om behovet av regler ombord är situationer som har med mänskliga relationer att göra märkligt frånvarande i skildringen.
När Lars Hässler nu sätter sig och skriver om årets hemresa, vilket då blir den femte boken om S/Y Jennifer. 1988-98 seglade han runt jorden och skrev boken Yrke: Världsomseglare (2007). Då kom också Medelhavet tur och retur (2007), sedan Med båt genom Europas kanaler (2010). De ska jag också ta itu med, den här gav mersmak. Men inför nästa bok hoppas jag han tillåter sig att sväva ut mer från loggboken, till natur, politik och rent av psykologi och relationer.
Dessutom är ju boken ett måste, om man ska segla i Lars Hässlers kölvatten.