En god bok

maja

Den_unge”Somliga seglar långsamt och andra snabbt och somliga stjälpte” filosoferar Hemulen i Tove Janssons ”Sent i november”. Hemulen äger en båt, men vågar inte segla, den kommer inte ens i sjön.

Thomas Grahn vågar segla, han köper tillsammans med en kamrat en gammal Vega för att de ska ge sig ut på långsegling, kompisen hoppar av, men vad händer? Sven Yrvind som de haft kontakt med hör av sig och undrar hur det går och när han får höra vad som hänt erbjuder han sig att följa med en bit på färden.

Till Florida får Thomas alltså plötsligt en mycket kompetent gast. Så med en nittonårig kapen och en besättningsman som närmar sig de sjuttio ger de sig av efter en rekordkort planering, det gäller att hinna före orkansäsongen. Olyckskorparna kraxar högt, men Thomas och Sven ger sig av, givetvis inträffar ett och annat, men det kan man vänta sig i en trettio år gammal båt. I vilken båt som helst egentligen.

Boken handlar om tiden före, om tiden ombord tillsammans och Thomas ensamsegling tillbaks till Sverige. Seglingen tillsammans är skriven av dem båda i korta stycken, en fantastiskt bra idé då vi får deras synvinkel och perspektiv på saker och ting. Att Sven är en erfaren författare vid det här laget är ingen överraskning och Thomas imponerar mycket så det är som seglare en stor behållning att läsa ”Den unge, Den gamle och Havet” (Norstedts Nautiska Förlag), men även till dig som aldrig satt sin fot i en båt vill jag absolut rekommendera den, till skillnad mot mycket som skrivits om havssegling är den här behagligt befriad från tekniska uttryck, ångest och långrandiga beskrivningar av segelförning. Dessutom får vi en inblick i Svens kunskaper och erfarenheter i ”Yrvinds kokbok” där han beskriver hur man med liten budget kan klara en segling kanske till och med jorden runt. 

Så nu när höstmörkret faller och regnen står på kö, kan du drömma dig bort eller planera din egna seglats i bästa fåtöljen med en god bok i handen, en bok som den här.

Christofer Ahlandsberg


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Genvägsboken

Genvägsboken

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

Långedragsjullar

Långedragsjullar

Slusshandboken

Slusshandboken

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line