För stor bok om båtunderhåll
Det är en stor uppgift att sätta ihop ett verk som samlar all nödvändig kunskap om båtunderhåll. Spannet från stort till smått, från nybörjare till experter, från trä till plast och från motor- till segelbåt är så stort.
Att ”Stora boken om båtunderhåll” gapar över alldeles för mycket blir klart redan på de första sidorna. Där får man en beskrivning på de verktyg och instrument som man behöver för att ta hand om sin båt. Dock finns inte multimetern med, som är det verktyg som illustreras mest i fortsättningen på boken.
En enklare och billigare lösning än att producera boken själv, är förstås att översätta en engelsk version, vilket är vad Norstedts har gjort. Men då riskerar man att skildra båtar och företeelser som knappt existerar i Sverige, som t ex i kapitlet om centerbordsbåtar.
Översättning är svårt. Även om beteckningen harts för polyesterbas kanske är korrekt, är det ju inte det man säger. När det gäller bottenfärger sägs inte ett ord om svenska regler med godkännanden, och att man skulle kunna hoppa över bottenfärgen och istället bottentvätta båten ett par gånger varje säsong, det finns inte, i denna engelska båtvärld.
Boken är mycket ambitiös och innehåller uppdaterade bilder på nya båtar, men ger också intrycket att inte riktigt hänga ihop. I kapitlet om elsystem ges t ex inte minsta antydan om att man skulle kunna koppla en solpanel för att hjälpa till med laddningen. Däremot kommer det senare i boken ett eget kapitel om just solpaneler. LED-lampor finns med på ett hörn, men känns också lite påklistrade i sista sekunden. Diodavskilda hushålls- och startbatterier existerar inte heller.
När det gäller att ta upp båten, finns naturligtvis inga svenska vaggor som alternativ, utan den ska stöttas med bockar under för och akter, stagas med stöttor på sidorna och en kloss under kölen. ”Det är viktigt att båten står stadigt så att den inte tippar när man klättrar upp i den. Det behövs en stege för att komma upp på däck.”
Boken är onekligen intressant att läsa igenom, men att försöka täcka in hur man övar sig på att såga med en ryggsåg till hur man lagar en aluminium-mast genom att såga av den och nita fast en muff invändigt, är nog att spänna bågen för hårt. Vissa gör-det-själv-bildserier är tydliga och bra, men många andra grundläggande beskrivningar blir bara snömos i all sin allmängiltighet..
Att man ska använda en liten roller med långt skaft när man bottenmålar är ju ett bra råd till nybörjaren, men att den nyblivne träbåtsägaren ska ge sig på att byta fastsättningar, lusa småskador eller dreva om nåten med den här bruksanvisningen ger ju rysningar. Bättre då att träbåtsfixaren skaffar den fina ”Stora boken om träbåtsrenovering”, som Sittbrunnen tänker återkomma till så fort vår västkustrecensent får tummen ur.
Det bästa man kan säga om den här stora boken är väl att den har fina bilder.
Niklas Krantz