Nu finns det äntligen en aktuell grundbok för utsjöskepparen. Det ät fritidsskepparna Bengt Utterström och Stig Eriksson som har skrivit den.

FramsidaUtsjolitenJag är visserligen lite jävig, eftersom jag citeras här och där och till och med har skrivit ett litet stycke om väderruttning. Men det struntar jag i, för det är faktiskt välkommet med en modern bok om att långsegla.

Själv tog jag Utsjöskepparen med Carl Erik Tovås bok ”Handbok för långseglare”, som sen 2018 finns nyutgiven på Nautic Center. Men den är inte värst bra. Och Thomas Lundgren kör kurser hos SXK på västkusten med onlinematerial på utsjoskeppare.se, som man köper för 300:- året. Men det här är en riktig bok.

Förutom allt som krävs för att ta NFB:s certifikat tipsar boken om det mesta man behöver veta för att långsegla. Även om hur man navigerar med AIS och navigator i tidvatten. Vilka appar som är bra att använda.

Tips som att man som gast inte bör komma med en hård resväska blandas med strömtrianglar och krokodiler.

Författarna är visserligen mest förtroliga med Medelhavet, Öster- och Nordsjösegling, men har även tagit till sig information om varmvattensegling, som ankring i hårda vindar innanför korallreven.

Författarna är också frikostiga med att rekommendera andra böcker, och inte bara det egna förlagets, typ Hafsorkesterns haverier. Även Skepparens handbok om akut sjukvård ombord från SXK och Hugo Tibergs Båtjuridik.

Även om det mesta täcks, från destinations- och pestflaggor till säkerhetsutrustningar finns det några saker man skulle önska till en kommande upplaga, som lite utförligare om watermaker och om energiförsörjning med solpaneler hydro- eller vindgenerator. Ett appendix med ordlista med de vanligaste termerna på engelska skulle inte heller vara fel.

Men detta känns som den nya grundboken för långfärdseglare. Köp den gärna i Sittbrunnens bokhandel.

Niklas Krantz

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

Gotska Sandön - en besöksguide.

Gotska Sandön - en besöksguide.

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Skutrigg

Skutrigg

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line