Den som trodde att kontinuitet främjar framgång i segelbåtsbranschen, fick sig en tankeställare när Arcona nu, meddelar att man möblerar om. Urban Lagneus som så sent som i juni 2021 tog på sig att styra varvet, slutade 13 december.

fredrik Fredrik Malmqvist tog hand om rodret på Najad 2022, nu styr han fyra båtbolag.

Istället har Fredrik Malmqvist tagit över rodret, vilket innebär att han nu rattar fyra båtbolag - Arcona, Najad, Orust Yacht Service och Sail Yard. Redan på Öppet Varv nämnde Fredrik att bolagen ska rapportera till honom som en antydan om vad som nu skett.

Samtidigt har en ny försäljningschef anställts, Marcus Jungell, en framåt finländare från Jakobstad, som jag mötte hos Swan vid testet av deras 57:a och året efter i samband med testet av Baltic 67.

Den som har följt Urban Lagnéus på håll när han var ekonomichef på Hallberg-Rassy och på närmre håll under utvecklingen av Arcona 50, har följande kommentar till att han lämnar:

- Jag har ingen. Du får fråga styrelsen. Ville fortsätta internationaliseringen och varumärkesbyggandet av Arcona, men det tog plötsligt slut. Kontinuitet i båtbranschen med dyra båtar är nog viktigt, men nu valde man bort det. Arcona lider av en del gamla kostnader, som tagits under 2022 och 2023. Att ta fram en ny modell är kostsamt jämfört med att bara bygga existerande modeller. Men jag är inte bitter, kanske tar ett nytt jobb i båtbranschen, som är väldigt rolig att arbeta i.

hakane Håkan Eksandh med sitt fastighetsbolag Hexiron äger Najad, Arcona, Orust Yacht Service, Sail Yard.

För roade av hur det går för de stolta västkustvarven kan det vara värt att minnas att 2018 sålde Arconas grundare Torgny Jansson till fastighetsägaren Håkan Eksandh i Lund. Denne blev biten av båt när han köpte en Swedestar 415 och sedan Najadvarvet. För att få struktur skapade han Orust Quality Yachts och skrev av många miljoner i kostnader, troligen vad Arcona kostade att köpa.

Under 2022 delades Arcona och Najad och 2023 köpte Håkan Eksandh, aka Hexiron, Orust Yacht Service, av förre produktionschefen på Najad, Claes Samuelsson. Strax efteråt köptes även Sail Yard, byggare åt Arcona i Uddevalla, av Magnus Larsson. Därmed kan de fyra båtbolagen både bygga Najader och Arcona, inreda, reparera och vinterförvara.

Håkan Eksandh säger följande: Spännande tider väntar. Omstruktureringen av gruppen kommer att få Arcona och Najad att utvecklas ytterligare och fullt ut utnyttja djupet av kunskaper och faciliteter till fördel för våra kunder.

Självfallet vill man höra också med Fredrik Malmqvist om årets rockad i segelbåtsbranschen.

Hans svar: Bakgrunden är att Najad och Arcona behöver växa och bli effektivare. Framöver är planen att kunna fördela folk, en snickare på Arcona i Uddevalla kan göra samma jobb på Najad i Henån. Tidigare – hittills - har de som jobbat med Arcona, inte känt för att jobba med Najad och tvärtom. Men med mer samverkan vill jag som koncern-VD att vi ska kunna producera fler båtar.

Arcona50 Arcona 50 är en stor internationell satsning för varvet och har i höst sålt båt nummer två som ska segla i Holland.

I år har jag inte haft tid att sälja, det har och går åt mycket tid för att styra fyra bolag med sammanlagt ca 70 personer. För att öka försäljningen har jag rekryterat Marcus Jungell som försäljningsdirektör. Han kan efter elva år på Swan den typen av köpare, som intresserar sig för Arcona 50, men ska även sälja Najad.

Under 2023 har Najad sålt en till 451, som snart är klar, Arcona har sålt en andra Arcona 50 som ska gå till Holland, plus ett antal Arcona, särskilt 435.

I satsningen på ökad försäljning har Najad byggt ett showroom i Henån, där även Bavaria ska ställa ut båtar. Premiär blir i januari. Dusseldorfmässan funderade Fredrik Malmqvist på, men när han väl hade bestämt för att delta, var mässan fullbokad. Nu finns Najad med på ett hörn i Arconas monter

På Öppet Varv förklarade Fredrik att han som freak på Excel har lyckats pressa priset på Najad 451 till 7,9  miljoner, som är under Hallberg-Rassy 44 a´ 8,2 miljoner.

Två ödesfrågor framöver väntar: 1 Hur länge vill eller kan Håkan Eksandh täcka underskotten i Arcona och Najad? Och 2; Kommer karaktären i båtarna att kunna behållas?

Curt Gelin

 

Bolag (Msek)                       Omsättning                         Resultat

Hexiron                                   331 164                       188 729

Orust Quality Yachts          0                                       - 387

Najad                                       5 146                              - 2 570

Arcona                                    89 116                            - 1 600

Orust Yacht Service           44 200                            2 995

Sail Yard                                  45 355                           490

Hallberg-Rassy                   353 744                        14 337

Rosättra Båtvarv                67 931                             2 074

Shogun Yachts                    0                                        - 5 203


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Öregrunds övärld -  Från Arholma till Örskär

Öregrunds övärld - Från Arholma till Örskär

Nautisk uppslagsbok

Nautisk uppslagsbok

Radarbok med AIS

Radarbok med AIS

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line