Som gammal göteborgare är det alltid gott att komma till Västra Kusten och besöka olika varv för att se vad de håller på med. Min tur började senast på Ringön och Marinskroten aka Utbildningsrederiet/Göteborgs Skeppshandel för att se vad detta udda båtföretag håller på med.

 Gandul2

Bland de många projekten fann jag Gandul, jakten som räddades från upphuggning och fraktades till Utbildningsrederiet i somras. Där är hon nu kursbåt i regi av Västkustens träbåtsförening. Steg för steg byts bord, nåtlimmas, spantas och renoveras båten under överinseende av Tor Hedvall och Bobby Cyrus från skärgårdkryssarförbundet och Thore Berntsson, Västkustens Träbåtsförening.

Gandul

- Någon tidtabell finns inte, arbetet med Gandul får ta sin tid, förklarar Bengt Johansson på Utbildningsrederiet, som driver verksamheten på Ringön ihop Susanne Carlsdotter och Håkan Tegelberg. Målet är att få personer i arbete genom arbetsträning med båtar, motorer, inredningar, skrotning av båtar. Namnet är alltså lite missvisande, då man som sagt arbetar med och för de sociala myndigheterna och inte är en sjömansskola i ny tappning.

Vinschar

I lokalerna på Ringön har man ett antal båtprojekt igång, vid mitt besök stod två Havsörnen, en NC-kryssare, två Petterssonbåtar och ett par mindre byggen. På övervåningen ligger skeppshandeln med allt man tar från skrotbåtar - vinschar, beslag, grabbräcken, motorpaneler.

Godis2

Godis1Godis3

När allt av värde är borta, motorer och kölar med mera är demonterade, sågas båtarna upp och plasten körs till värmeverk i Göteborg.

havsornen

För renoverare har Utbildningsrederiet/Marinskroten möjligheter som känns klart lockande. Istället för att bygga hus runt sin båt, jobba under presenning, frysa och fundera, kan man hyra in sig billigt i deras hall. Där finns bandsåg, planhyvel, fräs och folk som kan hjälpa till eller ge råd.

JulleMaster

K6

Därtill har man en egen hamn på Ringön, dit alla är välkomna att lägga till på sin rutt genom Göta Älv.

Hela atmosfären runt om anläggningen och hamnen är råbarkad, industriell och bohemisk. Känslan är lite lik Christianshavn i Köpenhamn med flera bryggestauranger, bryggerier, bilverkstäder och småföretag. Plus kustfartygsvarvet Gotenius med sina flytdockor, båtbyggaren Torsten Sörvik, Göteborg City Marina och många fler. Och området lever, låga hyror bidrar och att inga bostäder är planerade, trots närheten till Göteborg och sjöläget.

Snipa

Med andra ord: Ta dig till Ringön, åk spårvagnen över Göta Älvbron , gå en kvart och du kan smutta på allt udda roligt på Marinskroten. Mer mums för vänner av gamla båtar många i trä, hittar du sannolikt inte i hela landet!

Curt Gelin

 

 


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Kokkonst i kabyssen

Kokkonst i kabyssen

🔍 Vättersnipor och råbockar

🔍 Vättersnipor och råbockar

Radarbok med AIS

Radarbok med AIS

Förarbevis för vattenskoter

Förarbevis för vattenskoter

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line