_DSC1855.jpg

Kappseglingar på två som Nordic Yachts Open går emot trenden och drar allt fler deltagare -  125 båtar kom 2018. Foto: Hans Himbert.

"Antalet deltagare minskar, sporten har blivit allt mer polariserad, utslagningen är hård och om man inte vinner ens kappsegling i hemmaviken, så bränner man ut sig och lämnar seglingen  helt. Även nöjesseglarna blir färre för att segling tar tid och kostar pengar" "Antalet deltagare minskar, sporten har blivit allt mer polariserad, utslagningen är hård och om man inte vinner ens kappsegling i hemmaviken, så bränner man ut sig och lämnar seglingen  helt. Även nöjesseglarna blir färre för att segling tar tid och kostar pengar"

Beska besked som kom fram på Seglarträffen i höstas, Seglarförbundets årliga träff för klubbar och funktionärer. Men det finns många som inte fäljer strömmen, utan tvårtom har stor gjädje av att kappsegla. Jag möter allt fler bitna par, föräldrar som övertalas kappsegla av sina unga och allt fler drivna kvinnor som gillar spänningen och gemenskapen kappsegling ger. 

Här är några som trotsar trenden och snappar att kappsegling är detsamma som ett leva väl. Gör detsamma - kappsegla mycket.

_DSC1911 (1).jpg

Inger Swing och Rkard Isby motsäger trenden, paret blev näst bäst i SRS-rankingen 2018 i sin 34 fots One - Off. Foto: Hans Himbert

_DSC1779.jpg

Kristina Lundewall med dotter Anna seglar shorthand ihop på M 22 - SM vinnare 2018. Kan de, kan fler kappsegla!

_DSC1905.jpg

Genom att kappsegla håller Kristina Lundewall sin och Peter Lakes båt i fint skick och blir ofta bäst på seglingar.

_DSC1913.jpg

Jorid och Joachim Hammersland med sin Sescape 27 med fyndiga namnet, shorthandseglar gärna och placerar sig bra.

DSC_0872.jpg

MIa Widstrand skeppar SK 95 Marga med maken Henrik, sonen Ted och vänner och har stort utbyte av att kappsegla.


Utvecklingen, som SSF pekar på är ingalunda ny. Vi som gärna kappseglar noterar att många klassiska seglingar har svårt att locka deltagare. Detta bekräftas av antalet båtar som kappseglade 2018: 160 på Lidingö Runt mot 225 år 2017, Ornö Runt 2018 med 149 båtar mot 154 år 2017, klassiska Vikingaregattan 20 båtar mot 14 2017. ÅFOR drog 239 båtar,lika många som 2017. Sandhamnsregattan drog 24 klassiker och 22 J/70 mot 25 klassiker och 32 Lasers året innan. Nynäshamns skärgårdskappsegling, (ex Hyundai Cup), hade 106 deltagare mot 156 2017.

DSC_9677.jpg

Stefan Petterson på sin X-362 använder kappsegling som en perfekt ursäkt för att segla med sin båt och kompisar.

Men det finns trendbrytare - Kolfiberrodret ökade till 150 båtar mot 120 2017, Seapilot2Star, drog 99 båtar mot 97 2017 - och Nordic Yachts Open med 125 båtar 2018 mot 118 2017. Dessa tre har gemensamt att de är shorthand, vilket pekar på att denna typ av kappsegling drar allt fler deltagare. 


Grundfrågan är ändå varför inte fler kappseglar? Har minskat intresse med ålder att göra? Många 40-talister hörs sälja båten, att 50-talister byter till husbil eller golfklubbor. Och att milleniegenerationen,hörs inte vilja äga, bara hinna med mycket. Klyschan "been there done that" kanske får dem att lägga kappseglingshandskarna på hyllan?

Mot sådana argument ser jag allt fler nya konstellationer som kappseglar,  pappor och mammor med sina unga vuxna eller sina tonåringar, en hel del par och många män som föredrar att hustrun styr för att dela nöjet med att ha båt.

Några exempel: Hans Hamel med dottern Lina, SM vinnare i Folkbåt 2018, bröderna Anders och Peter Bäckström, sonen Sture och brorsdottern Iris, som vann Sandhamnsregattan med sin fina Femma. Inger Swing och Rikard Isby - tvåa i hela SRS rankingen 2018. Eller Anna och Jonas Dolk med dottern Elsa i deras Farr 31, Håkan Södergren med sonen Fredrik i Tarac 33:an. De är fina förebilder och visar på vitsen med att ta med att kappsegla istället för att byta till landbaserad livsstil.

DSC_0869.jpg

 Iris Bäckström övertalade pappa Peter att kappsegla klassiskt med farbor Anders och kusin Sture i Sandhamnsregattan. 

DSC_9599.jpg

Med sin Aspect 40 Effect har Rolf Tannergård sedan länge utbyte av att kappsegla och numera med gastar i olika åldrar.

_DSC2401.jpg

 Mats Gustafssons kappseglande på 1960-talet med Laurinkostrar han byggde, gav grunden till dagens Rosättra Båtvarv med Linjett.

_DSC1921.jpg

Båtkonstruktören Håkan Södergren kappseglar med sonen Fredrik och överför traditonen som designer och skarp seglare

DSC_9625.jpg

 Kvinnor bitna på att kappsegla,  gå ihop och hyra en stor båt, istället för att vänta på att bli tillfrågade om att gasta.

För att vända trenden vill Seglarförbundet bredda sporten och har inlett ett samarbete med North Sails. "Svensk segling står inför utmaningar, sporten har svårt att attrahera yngre seglare och följden är ett glapp i åldersgrupperna tjugo till fyrtio år. De upplevda hindren för att börja segla, eller att ta steget till kappsegling, behöver sänkas." meddelade man i december.

Tanken låyter god, men vi som gillar kappsegling funderar ändå på hur det ska bli på klubbar framöver? Vikande deltagarantal kan få eldsjälarna att tycka att medlemmarnas uppslutning är för dålig och avgår. Varpå hamnarna blir opersonliga praktiska parkeringsplatser, där man inte vet vem båtgrannen är.

För dig som är ung och biten på äventyr är kappsegling svårslaget, den som kan, kommer med på fräsiga båtar, får segla på Havet, över Atlanten och kan kanske bli proffs. Detta tema har KSSS anammat och frågar: "Är du Sveriges nästa havskappseglingsstjärna? Då kan du få hjälp genom KSSS Offshore Clinic – en ny utbildning i samarbete Team Pro4u, Sveriges mesta havskappseglare på senare år. Utbildningen riktar sig till dig mellan 16 – 30 år, består av teoripass och segling med målet att kunna kappsegla en stor båt. Deltagarna lär sig gippar, försegelbyten, fart, instrumentnavigation, prestandahantering, väderrouting och programvara för taktisk och strategisk navigering."

Tidernas chans får med andra ord du som är ung genom detta lovvärda initiativ.

Med andra ord: Kappsegla mera 2019! Använd din båt, behåll kul kompisar, sörj för tillväxten och hjälp ditt sällskap/klubb att upprätthålla traditionerna.

 " Regattorna har stor betydelse - ett tillfälle att samlas för båtägare, anhöriga, vänner och bekanta." sade man i min klubb Vikingarnas SS för 110 år sedan. Sant då och sant nu. 

Gott nytt år & segla mera


Curt Gelin


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Allt väl ombord

Allt väl ombord

VHF- och SRC-bok

VHF- och SRC-bok

Kokkonst i kabyssen

Kokkonst i kabyssen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line