SK 75 Bacchant med Magnus Adlercreutz kämpade väl och vackert mot SK 95 Marga med Mia och Henrik Widstrand.
Igår kunde man som ÅFOR - åskådare njuta av en granna dueller mellan tjusiga Classics. På väg ut duellerade skärgårdskryssarna Bacchant, Marga, Beatrice Aurore och Britt Marie nos mot nos. Den som hann med i byarna och slog mest rätt var Marga.
Men mot Ballad och Refanut med Patrik Salén och Fredrik Wallenberg som skeppare hade de inte fullt lika bra glid bakom tallarna på kobbarna. På väg in i Oxdjupet tog Refanut östra sidan och Ballad den östra, vilket gav fördel Refanut. Men strax före sundet, med sin tyngd och kuraget att stryka stranden på en holme, gled Ballad ikapp, dock inte om. Den stora genuan tog tid att skota i de följande slagen trots mankraft på läskotet ochlvarnarekaffekvarnen på akterdäck.
Efter att antal slag med bara ett par meter mellan stävarna styrde Refanut först ut genom Oxdjupet och var vid nästa rapporteringspunkt - Korsöhalsen 50 sekunder före - på seglad tid. På måndagseftermiddagen var emellertid Ballad först. Salénare gånger sex, Patrik, Delicia, Oscar, Staffan, Axel och Johan rundade Visby 59 minuter före Fredrik Wallenberg och hans glada gastar. Efter att antal slag med bara ett par meter mellan stävarna styrde Refanut först ut genom Oxdjupet och var vid nästa rapporteringspunkt - Korsöhalsen 50 sekunder före - på seglad tid. På måndagseftermiddagen var emellertid Ballad först. Salénare gånger sex, Patrik, Delicia, Oscar, Staffan, Axel och Johan rundade Visby 59 minuter före Fredrik Wallenberg och hans glada gastar.
Kryssen till Sandhamn ser ut att ske i fortsatt övervägande nordlig vind, som vid Visby dock låg på bara 5 m/sek. Längre norrut höll den sig dock på 14 m/sek NO. Om den vinden står sig, blir de 100 sjömilen, som återstår till Sandhamn, ett kraftprov både för besättningarna och båtarna. De kommer att frestas maximalt och frågan är kanske om inte den som håller igen vinner? Alternativet är att stå på och riskera sprickor i de nyligen nåtlimmade nydeliga bordläggningarna.
Dessutom har Ballad och Refanut konkurrens om äran av en riktig gammal ärrad oceankryssare - 39 fots Laurinritade Staika IV anno 1964. Skeppare Mats Hanson rattar i år de tre ägarfamiljernas maffiga båt och låg tvåa före Refanut på måndagseftermiddagen. Om SMHI - prognosen om 14 m/sek står sig, kanske vi får se en ny vinnare på onsdag, som tar över pokalen, som Salens haft hand om de senaste fyra åren.
Men en titt på målområdet vid Skanskobb visar på svag vind. Kanske blir det som vanligt i ÅFGOR och förr i Gotland Runt - första tisdagen i juli blir det svag vind eller stiltje.
Fyra av båtarna i Classic-klassen har tvingats bryta i det hårda vädret. Att segla långsmalt i hög sjö, utan mantåg på havet. är oklokt och att bryta klokt. Bara Beatrice Aurore härdar ut, möjligen för att båtens vårdare - båtbyggaren Bobby Cyrus - är med ombord och beredd ifall något fallerar på denna 78-åriga skönhet, som han sätter ära i att hålla i sagoskick.
En eloge och hurra ska de unga på Kryssarklubbens Gratia ha. Att denna gamla båt ställer upp i ÅFOR och varje år lockar grabbbar och töser att segla på havet, lovar gott för framtiden. Casper Wrede skeppar med tio elever, två styrmän, två instruktörer, två kockar och en båtsman på förre skeppsredaren Einar Hansens lustyacht. Och de står på med 118 åringen i den hårdaste seglingen till Gotland på flera år.
Ställningen i Classic-klassen måndag kl 19.00:
1 Ballad
2 Staika IV
'3 Refanut
4 Circe NED
5 Beatrice Aurore
6 Elske
7 Circe FIN
8 Gratia
Brutit: Bacchant, Marga, Pasha, Britt-Marie
Curt Gelin
Refanut leder Ballad in i Oxdjupets knepiga vindar. Notera genuan på Ballad hur fint den står och förstå vilken fart den ger.
Att kortkryssa med gamla bjässar går, men kräver timing och få över genuan utan att den fastnar.
Med bara ett par meter mellan stävarna passerade Refanut före Ballad.
Att fåmga brisen på rätt kant avgjorde Oxdjupsduellen.
Bara ett enda slag kan göra skillnad och få slipade taktiker att le eller grymta…
Alle man på kvarnarna gäller på Ballad för att få hem genuan.