Curres blogg:

Svenska storfräsare skaffar superyachter

Swan115

Att trenden går mot allt större båtar med allt mer prestanda är ingen nyhet. Massbyggande tyska och franska varv försöker som bekant kapa åt sig av intresset för +50 - 60-fotare.

Men för de mest framgångsrika fungerar inte ett massbygge, för förmögna kommer stil, framtoning och prestanda först. Ett talande exempel är de två svenska affärsmän, som nyligen tagit emot var sin superyacht och visar att segling är att leva.

När svenskt affärslivs kanske meste kändis Carl Henric Svanberg skulle byta upp sig till en större båt för två år sedan, var valet egentligen klart långt innan dess. Efter att ha seglat sin Swan 77 förlängd till 82 fot över 25 000 sjömil, planerade han som många vanliga båtägare att vara trogen sitt märke och beställa en ny större Swan. Problemet var bara att Nautor var fullbokade när frågan ställdes om en Swan 115, varvet hade ingen chans att leverera till 2016 och tvingades tacka nej.

cygnus

Då vände sig Carl Henric Svanberg till German Frers, och beställde en one-off i samma storlek. Britten Adam Lay designade interiören och superyachtvarvet Yachting Developments i Auckland fick i uppdrag att bygga Sveriges första superprestandayacht i kolfiber.

Intressant och lovvärt med Svanbergs 111-fotare är att båten för svensk flagg och har SWE 111 i seglet. Även hans tidigare Swanbåtar, med samma fyndiga namn - Cygnus Montanus - latin för Svan Berg, har fört svensk flagg. Hemmahamnen har dock bytts från Sigtuna till Stockholm.

Cygnus Montanus sjösattes i juni och lättade ganska snart på sin jungfruresa till Tahiti.

Ytterligare en superyacht har i år levererats till en svensk, nämligen Swan 115 nr 2 Shamanna. Den var jag ombord på i februari i samband med besöket hos Nautor i Finland och bergtogs av inredningen och såklart av utförandet.

Swn115inside

Enligt vad som mumlades om då, och som sedan har bekräftats av olika insatta, är att en stockholmare är ägare till denna fantastiska båt. Vem vederbörande är, är dock inte halvhemligt och inte officiellt. I Swan Cup på Sardinien i höstas seglade Shamanna under brittisk flagg med Ramsay på Isle of Man som hemmahamn. Som ägare angav startlistan Fiji Limited.

Nautor’s mästerverk till båt glänste för övrigt nyligen på Monaco Boat Show, där hon visades upp för press och hugade chartergäster.

Hoppas att vi får se desa bägge sagobåtar i Stockholm, för i somras igen, besökte superyachter vår vackra huvudstad och förtöjde vid Nybrokajen. Svanberg och Anders, vars efternamn, som inte jag ska röja, kommer isåfall att ligga värdigt mitt i smeten och kunna beundras av alla.

Eller tänk om dessa sagobåtar gör upp i Fastnet Race nästa år, nu när RORC har släppt gränsen uppåt fri. Svanberg föredrar visserligen långa seglingar, men möjligen kan hans forna satsningar med Ericsson 1, 2 och 3 i Volvo Ocean Race få honom att ställa upp. Kanske som en honnör åt alla som hjälpte honom att hålla full fart på Ericssonskutan, nu när detta stolta forna flaggskepp, ser ut att vara på väg att gå i kvav.

Curt Gelin

 

Data              Cygnus Montanus                Swan 115 Shamanna

Löa                33,83 m                               35,20 m

Lvl                31,73 m                               32,84 m

Bredd            8,06 m                                 8,12 m

Djup              4,86 m                                 5,75 m

Depl              131 ton                                98, 4 ton

Mast              50,5 m                                 50 m

Segelyta        Ej uppgett                            651 kvm

Design           German Frers                      German Frers

Interiör          Adam Lay                           Heini Gustavsson

Varv              Yachting Developments      Nautor´s Swan

Kostnad ca    190 MSEK                          175 MSEK


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Sven Barthel på Sillö

Sven Barthel på Sillö

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Genvägsboken

Genvägsboken

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

Ankarliv

Ankarliv

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line