Färre men bättre båtar pressar Tjörn Runt

gubbar
Tyvärr nådde Tjörn Runt 2016 all time low i antalet båtar. 326 anmälda, 309 startande och 286 som tog sig i mål. Ändå rådde varmt väder och labra brisar – förträffliga förhållanden med andra ord. Men sjunkande deltagarantal leder till frågan: Vad sker med intresset för att kappsegla?

spinnar

I år krockade Sveriges största kappsegling med skolstarten, varför många kan ha fått det för stressigt att hinna. Andra funderingar går ut på att båtmaterialet och besättningarna är på en nivå som få familjeseglare kan hänga med på.

- En taggad familjeseglare vill ha det senaste i segelväg och det kostar. Har man inte 100 - 150 000 att avvara eller mycket mer för att byta till en ny pigg båt, avstår man från att ställa upp. Jag själv var på vippen att köpa ny båt i våras, men fick inte med mig min fru och då blev det inget byte. Och inget Tjörn Runt, säger en Stenungssundsseglare, som deltagit många år.

torkrum

Samtidigt finns de som slipade trimmet på sin gamla snabba båt, valde rätt väg runt Tjörn och vann. Igen. Den slipade seglaren Emil Sandberg ställde upp för 44:e gången i samma båttyp – Smaragd. Tala om rekord och skärpa.

express

- Egentligen var det inget Smaragdväder, lätt vind och ingen kryss. Men vi gjorde rätt vägval och en ombord är bra på spinnaker, förklarade Emil sin totalseger.

Folke Ohlsson tog andraplatsen med sin Omega 34 och trea blev Dennis Fredriksen i en J/70. Dennis var även snabbast bland kölbåtarna på lilla banan och visade att små sportiga nya båtar kan komma bra. Och att gennaker gör nytta. Han satte strax efter broarna, gippade på utsidan av Tjörn och fortsatte slöra in i mål.

stensby1

På stora banan vann Thomas Dahl från Stenungsund i en Melges 24. Tvåa kom oceankappseglaren Anders Dahlsjö från Lerkil i sin gamla, men snabba Dominant 105. Trea blev en annan storseglare, Peter Gustafsson i sin J/111. Av de som seglade Tjörn Runt 2016 var han sannolikt den som seglat flest sjömil i sin båt de senaste åren.

I flerskrov på stora banan knep Calle Hennix från Stockholm segern med trimaranen han skapat - SeaCart26 .

kyrkesund

Som i alla seglingar är det status att vinna sin startgrupp. En titt i årets lista visar att de flesta vinnarbåtarna var av äldre datum. Utom i grupp 3 där Magnus Myrenberg i en ny Fareast 28R vann. Hans seger bådar gott för framtiden och borde bli en trendbändare för Tjörn Runt. Om fler skaffar sig en ny båt med sug i gången kanske Sveriges största kappsegling lockar lika många som på 1980-talet. De som var med då, minns hur 52 båtar av samma typ ställde upp och de var inga familjebåtar men väl Folkbåtar.

hr442

För de som ville veta hur nya svenska båtar går, fanns nya Hallberg-Rassy 44 att följa. Utan inredning, men med teakdäck och vindruta rattade mästaren Jesper Bank Magnus Rassys nybygge på SRS 1,354. Deras seglade tid 05.44, var bara två minuter efter vinnaren och samma som för en dansk, slank Luffe 40. Det tyder på oväntade prestanda för en cruiser. Eller ska den etiketteras prestandabåt? Avgör själv i Ellös på Öppna Varv i helgen.


Curt Gelin

Gruppsegrare i Tjörn Runt 2016

  • Startgrupp 1 Björn Mårdberg, Formula 18
  • Startgrupp 1a, Calle Hennix, SeaCart 26,
  • Startgrupp 2, Peter Gustafsson, J/111,
  • Startgrupp 3, Magnus Myrenberg, FarEast-28R,
  • Startgrupp 4, Thomas Dahl, Melges 24
  • Startgrupp 5, Bertil Rohlén, X-332
  • Startgrupp 6, Folke Ohlsson, Omega 34
  • Startgrupp 7, Emil Sandberg, Smaragd,
  • Startgrupp 8, Ola Sandahl, IOD
  • Startgrupp 9, David Christofferson, 707
  • Startgrupp 10, Carl Stark, 1/4 Ton Manzanita,
  • Startgrupp 11, Hans Oskarsson, Accent
  • Startgrupp 12, Olle Hulling, 707

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Slusshandboken

Slusshandboken

Gotska Sandön - en besöksguide.

Gotska Sandön - en besöksguide.

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line