Curres blogg:

Nu tar det slut

Vid lanseringen för fem år sedan av 700 segelbåtar i test, trycktes 8 000 böcker. Modigt och mycket, men efter att ha sålt 13 596 ex av föregångaren 500 segelbåtar i test mellan 2005 och 2010, vågade Norstedts Förlag ta steget.

Idag i november 2015 har planen fungerat – upplagan av 700 segelbåtar i test är snart slut, 25 exemplar är allt som finns kvar i lager i november 2015.

Men eftersom nytryck, uppdatering och en komplettering med ytterligare cirka 200 båtar - kanske 800 sidor totalt - inte går att genomföra. Kostnader kontra intäkter balanserar inte, projekt i miljonklassen går inte ihop, alltså blir det inget mer och snart samlarvärde på 700 i test.

Tråkigt, men ännu tråkigare är att hela den tryckta världen har det hårt, upplagorna på böcker och tidningar är en pust jämfört med för tio år sedan, det vill säga före apparnas och Googles dagar.

Min mångåriga hemvist Båtnytt lever, men hur länge till innan ägarna packar ihop den med Praktiskt Båtägande? Vi Båtägare slås ihop med Båtnytt och de två som gjort tidningen får nya jobb. Och de två som rattat Vibben tar över.

 

Hur detta ska gå allmänt och för segelbåtsintresserade isynnerhet, är skrivet i stjärnorna. Troligen bara fel väg, för allt fler vill ha information på mobilen eller läsplattan, orkar inte, har inte tid eller lust att köpa en tidning.

Min mening är dock att mobilitet inte slår böcker och riktiga tidningar. Opartiskheten, översikten, bläddermöjligheten, tillgängligheten är värd att betala bra för.

Gratistidningar gäller, får jag ibland höra. Men vad gör de för nytta, kan jag fundera på när jag ser deras layout, får två ex hem från KSSS och GKSS, men utan en enda gnutta klubbinformation. Vad ska jag med denna tidning till? Den går rakt ner i soporna, saknar läsvärde, känns som en flirt med annonsörerna och serverar inte mycket som inte gått att läsa på andra stationer.

Ska du köpa en tidning med substans tycker jag att du ska skaffa norska Seilas och Yachting World. Och om du vill läsa om klassiska båtar och klassiska miljöer, skicka efter tyska kvartalsmagasinet Goose, utgivet av silversmeden och varvsägaren Oliver Berking.

Men som sagt – håll hårt i 700 i test och bli en av samlarna, en epok går med den i graven – en bok med så mycket fakta är historia.

Följden blir framöver att nytt om segling – båtar, mässor, kappseglingar, miljöer, varv, teknik, personligheter och trender kommer med ojämna mellanrum på detta forum.

Curt Gelin


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

Långedragsjullar

Långedragsjullar

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

Slusshandboken

Slusshandboken

Ett år utan skor

Ett år utan skor

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line