Curres blogg:

Ingen vinter i sikte

2

Vi som minns hur vädret var i oktober 2010 vet hur det har varit i år, kan jämföra och fundera på vilket år som varit bäst för att segla. För egen del minns jag hur snön vräkte ner vid upptagningen 2010, hur vi sedan decemberseglade med en Hallberg-Rassy till Väderöarna i isande kyla och snörök och körde fast i isen i Sotenkanalen. Och hur vi körde i konvoj från Vaxholm på luciakappseglingen till Sandhamn för att komma ut på isfritt vatten.

 

1

Men i år – vilken höst och blir det någon vinter? De senaste helgerna har jag besökt Bullerö två gånger, Huvudskär och Utö en gång hittills och Sandhamn tre gånger. Och jag har inte varit ensam, till min förvåning har det varit en hel del båtar i dessa omtyckta hamnar. Fler än ett normalår, verkar ha skjutit på upptagningen för att njuta i tio graders värme, sol och svaga vindar. Vilket stämmer med vad tillsynsmannen Jan Olsén på Bullerö noterat - fler båtar än i somras vid ön i höst.

3

I egenskap av friseglare utan fast schema tog jag i förra veckan ut Folkbåten till Sandhamn och lade den där i syfte att kunna sticka ut en sväng på havet, bara för att få segla och se horisonten. Förutom en helikopter som landade framför Seglarhotellet och en Ocke Mannerfelts vingförsedd B-båt med mullrande V8, rådde tystnad i landets annars livligaste seglarmetropol.

4

Förra helgen gällde Utö sedan seglarkompisar berättat om den årliga Eldnatten. Fullt i hamnen och fullbokat på Värdshuset! Så bra lär det inte ha varit i juni.

5

6

Men nästa vecka tar sommarens njutningar slut, för då åker F SWE 449 Antigua på land, en hel månad senare än 2014. Omställningen till vintertid och kortare dagar lockar inte längre att segla sin träbåt i. Lite oro gnager att båten inte ska hinna torka ur om frosten kommer. Men en kupévärmare i ruffen - under uppsikt - ska förhoppningsvis räcka.

9

Nästa fundering är om det blir vintersegling i år? Traditionen är att segla till Väderöarna första advent och till Sandhamn på lucia om Curres Cup. Följ detta forum och ta del av händelser som kan sporra till att inte ta upp båten nästa år.

Curt Gelin

7

8

10

 


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Kokkonst i kabyssen

Kokkonst i kabyssen

Jag ville inte dö, jag ville leva

Jag ville inte dö, jag ville leva

Gotska Sandön - en besöksguide.

Gotska Sandön - en besöksguide.

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

El, elektronik och nätverk ombord

El, elektronik och nätverk ombord

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line