Allt gick snett

bodhiProblem med att få ner storseglet låg bakom olyckan där den 14 meter långa segelbåten Alfhild sjönk i lördagen den 3 december. Det har den 48-årige pappan på båten nu berättat för polisen. I olyckan omkom journalisten och prästen Bodhi Bjerregaard, 50, från Ystad.
På Facebook kan vi läsa att hon var präst i Svenska kyrkan. Älskade skutsegling, skärgården, havet, scouting, att läsa böcker, Fantomen och Modesty Blaise, sjunga gospel och taizésånger, hundpromenader i blinkande fyrsken, goda samtal, att skratta.
I januari 2012 skulle hon börja en ny tjänst som skärgårdspräst i Roslagen. Med skutan Alfhild lämnade hon Oskarshamn tillsammans med maken Stefan, dottern Tove och hunden Kanel innan isen lägger sig som hon skrev i ett sms fredagen före förlisningen. Men i hårt väder, uppe i Gryts skärgård slutade hennes livs resa på ett grund utanför Harstena.
- Allt gick snett för dem, säger Lars Rydberg på polisen i Norrköping.
- Han säger att de under kvällen fick problem med riggen. Det var orsaken till att de hamnade i området och gick på grund, säger Lars Rydberg till Folkbladet.
Pappan har nu kunnat berätta för polisen vad som hände den ödesdigra lördagskvällen några sjömil sydost om Harstena i den östgötska skärgården. Den mycket sjödugliga båten, en Colin Archer-liknande båt, gick vid tillfället för segel. Enligt pappan hade familjen redan tidigare bestämt sig för att gå in till Arkösund för nattvila. Men de kom aldrig dit.
Med stor sannolikhet hade de någon slags gps eftersom positionen angavs med tre decimalers noggrannhet. Det gör man inte efter en mätning i ett sjökort, säger Jonas Ekblad på Transportstyrelsen som börjat undersöka haveriet.
De larmade med hjälp av mobil, konstaterar han också.
- Alla tre ombord var mycket sjövana personer. De var vana vid nattsegling och även vana vid hårdare väder än det som rådde i lördags, säger Lars Rydberg till Folkbladet.
Familjen ska ha använt båten som sin bostad, och det var också orsaken till att den nu skulle flyttas till Roslagen där Bodhi Bjerregaard skulle tillträda en ny tjänst som komminister i Blidö församling. Bodhi Bjerregaard var en känd personlighet i Ystad med omnejd. Hon var verksam som journalist på Ystads Allehanda under 20 år innan hon för några år sedan omskolade sig till präst. Familjen har ytterligare två barn som inte var med på båten.

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

Jag ville inte dö, jag ville leva

Jag ville inte dö, jag ville leva

Genvägsboken

Genvägsboken

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line