Smartphonen räddade hennes liv

arthaud

Florence Arthaud, 54, var ensam ombord på båten i lördags, femton sjömil öster om Cap Corse innanför Korsika. Då blev hon kissnödig.

- Jag föll i vattnet. Det var dumt att gå och kissa utan att använda säkerhetsselen som jag brukar, sa hon efteråt till franska TV-kanalen TF1.

Hon tippade över relingen och blev liggande två timmar i vattnet. Men hon hade sin smartphone med GPS, ringde mamma i Paris som larmade sjöräddningen. Tack vare pannlampan kunde den utlarmade helikoptern och livräddningsbåten  lokalisera och föra den nedkylda men oskadda tävlingsseglerskan till sjukhuset i Bastia.

Hennes båt, 33-fotaren "The Arcadia II" fortsatte trettio sjömil norrut på autopiloten, men kunde sen bordas av marinen och föras i hamn.

Florence Arthaud, vann den transatlantiska ensamseglingen Route du Rhum 1990. Hon är en av Frankrikes mest berömda kvinneliga seglare.

{jumi [jumi/arthaud1.html]}

Vad de egentligen säger i TV-inslaget vet jag inte, för jag kan inte franska. Om du förstår får du gärna förklara här nedanför.

Niklas Krantz


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Allt väl ombord

Allt väl ombord

Med floran i båten

Med floran i båten

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Slusshandboken

Slusshandboken

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line