Engelsmannen Ian Williams har vunnit sin sjunde matchracing-VM-titel.

Johni Berntson snuvades på mållinjen på pallplats av Megan Thomson, i Shenzhen i Kina på söndagen.

Williams var tvungen att arbeta hårt för att vinna sin seger, kämpade mot Megan Thomson i semifinalen och Gavin Brady i finalen.

Roman 231217 1954 LRMegan Thomson (NZL) 2.0 Racing (crew Leo Takahashi, Nicholas Heiner, Niall Malone) Photo: Ian Roman/WMRT

Thomson slog ut round robin-vinnaren Björn Hansen och lyckades säkra en vinst mot Williams i sin semifinalmatch innan hon tog sin tredjeplats i lilla finalen med 3-1 mot Berntsson.

WMRT Day Four 3Det räckte inte riktigt till för Johni Berntsson.

Kampen om mästerskapstiteln var några av de tuffaste matchracingarna under hela regattan. Det var Brady som fick första poängen på tavlan.

”Vi lyckades komma nära och väntade på en möjlighet att dyka upp i toppmärket. Det var det enda avgörande ögonblicket i loppet”, mindes Brady. "Vi gjorde ett stort samtal vid bottenmarkeringen för att slå av i botten, och det lönade sig för ett högerskifte."

De följande tre loppen gick alla till Williams, men inte utan en hård kamp. I ett spännande tredje race bytte Brady och Williams ledning och korsade slag, aldrig mer än några båtlängder från varandra. Men det var Williams och hans team som hittade de gynnsamma växlingarna och drog framåt.

Williams berättar om besättningsarbetet, ”det handlade om att vara både smidig och aggressiv med skiftningarna; det var det vi jobbade med."

”Det handlade om skiftningarna och att koppla ihop puffarna. Vi har verkligen hamnat i vårt spår. Otroligt att det har tagit så här lång tid, men vi kände verkligen att de två senaste tävlingarna var i vårt spår och förstod rytmen i växlingarna och hur båten seglar. Vi var riktigt nöjda med vår prestation, särskilt i det senaste loppet, säger Williams.
"Otroligt att äntligen ha fått den sjunde världstiteln. Den senaste var tillbaka 2016, nästan åtta år. Att komma med ett nytt lag, Chinaone.Ningbo, och komma till Kina och vinna världsmästartiteln, det är fantastiskt. Det har varit länge på väg. Vi har kämpat undan. Vi har aldrig slutat försöka, sa Williams om segern.

Gavin Brady, USA, och hans True Blue Racing-team bestående av Nick Blackman, Tom Powrie och Dave Swete gav Williams en stor strid, men missade några kritiska skift och slutade som tvåa.

När han reflekterade över sin säsong, nådde finalen och tävlade mot Williams, sa Brady: "Jag tror verkligen att vi seglade mot de bästa i världen. Namnen på trofén bevisar det."

En annan anmärkningsvärd prestation stod Megan Thomson och hennes 2.0 Racing-team för när de säkrade en tredjeplatsen. Thomson blev den första kvinnliga skepparen att vara bland de fyra bästa i en World Match Racing Tour-final och besegrade 2023 Bermuda Cups obesegrade mästare Johni Berntsson.

"Resultatet är mer än vi kunde ha hoppats på", säger Thomson efter tredjeplatsen. När hon ser framåt, tillade hon, "vi hoppas kunna bygga vidare på detta och komma tillbaka till nästa evenemang starkare."

Thomson seglar också på Women's World Match Racing Tour och hoppas få se några av den talangen på World Match Racing Tour nästa år.

– Det skulle vara kul att se fler tjejer här. Det finns definitivt nivån där ute att ha dem med på de här evenemangen och på den öppna turnén, säger hon.

Detta evenemang avslutade säsongen 2023.

 


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Bortom horisonten

Bortom horisonten

Ankarliv

Ankarliv

Kokkonst i kabyssen

Kokkonst i kabyssen

VHF- och SRC-bok

VHF- och SRC-bok

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line