Foto: Ian Roman

Johnie Berntsson vann i helgen King Edward VII Gold Cup, mästerskapstrofén i Bermuda Gold Cup matchracing-turneringen, för tredje gången sedan 2008. 

seglar

Bermuda Gold Cup är värd för Royal Bermuda Yacht Club och är ett världsmästerskapsevenemang av World Match Racing Tour.

Berntsson Racing Team – inklusive Herman Andersson på taktik, Björn Lundgren på trim av storsegel och Patrik Sturesson på trim för försegel – avslutade regattan med en perfekt poäng på 11-0 och vann $25 000 av prissumman på $75 000.

"Jag kan minnas att jag var över månen första gången jag vann den här pokalen. Jag trodde aldrig att det skulle hända. Nu har det hänt en tredje gång och jag är supertacksam, säger den 51-årige Berntsson från Stenungsund, en medicinsk IT-konsult.

– När jag seglade med Patrik, Herman och Björn knuffade de mig runt hela banan. Taktiken var utmärkt, trimningen var utmärkt, och allt hjälpte mig att växa som rorsman och bygga upp vårt självförtroende.”

För Berntsson är det tredje gången han vinner den eftertraktade guldpokalen som delades ut första gången 1907, efter att ha tagit den tidigare 2008 och ’14. Han slutade också tvåa fyra gånger (2011, '12, '18, '19) och har näst flest finaler bakom evenemangets vinnare genom tiderna Russell Coutts från Nya Zeeland, som vann trofén sju gånger mellan 1990 och 2004 och slutade tvåa två gånger.

– Jag är så stolt över att vara en del av historien om King Edward VII Gold Cup, säger Berntsson. "Det har varit så många fantastiska seglare som tävlat och vunnit här. Jag är verkligen stolt över att vara en del av den trevliga, framgångsrika gruppen av seglare. Det är väldigt bra känslor."

King Edward VII Gold Cup dateras till 1907 och är den äldsta matchracingtrofén i världen för en tävling som involverar endesignade yachter. Det är ett av de mest eftertraktade mästerskapen i matchracing. Regattan har körts i sitt nuvarande format, som en stegeliknande turnering på Hamilton Harbours gränser, sedan 1985.

Berntsson Racing Team vann titeln lika mycket för sitt arbete i kvalrundan som för knockoutrundorna. Efter två tävlingsdagar tisdagen (3 okt) och onsdagen (4 okt), där kval- och kvartsfinalomgångarna avslutades, sköts regattan upp torsdagen (5 okt) och fredagen (6 okt) p.g.a. passagen av den tropiska stormen Philippe. Idag tvingade starka vindar på 25 till 35 knop i Hamiltons hamn tävlingsledningen att ställa in semifinal- och finalomgångarna.


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Ett år utan skor

Ett år utan skor

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Jag ville inte dö, jag ville leva

Jag ville inte dö, jag ville leva

El, elektronik och nätverk ombord

El, elektronik och nätverk ombord

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line