yeam

Det är många tjejer som drömmer om att segla Gotland runt. Gotland runt, eller ÅFOR som
det heter idag, är som en stor och viktig trofé för seglare i Sverige.

Men hur ska man få till det? Vem ska man fråga om man får segla med? Ska man vänta på att bli tillfrågad? Utan kappseglingserfarenhet eller med bara liten erfarenhet av kappsegling är det inte så lätt. Saknar man kontaktnät i kappseglingsvärlden är det inte heller så lätt.

Ska man betala för sig, så kallad paying crew? Ja, det går ju idag. Det kan bli bra, men det kan också bli fel - med fel skeppare eller ett team som inte fungerar ihop.

Ska man köpa en båt själv, rigga, fixa, investera. Hur mycket kostar det? Hur mycket tid tar det? Kan jag ta det ansvaret själv? Och på toppen av det – hur kan jag fixa ett vasst team.

May-Lis Farnes valde en annan väg. Hon tog initiativet att hyra en båt för att tillsammans med några kompisar satsa på ÅFOR 2018. Efter lite letande blev det en 50 fots Grand Soleil. Ägaren Thomas Forsberg på Sailing events, som hyr ut båten, blev verkligen entusiastisk över projektet och berättade att han hade en systerbåt och att det var kul att segla två likadana båtar – och tävla mot varandra. Det fick May-Lis att säga: ”Jag tar båda båtarna”. Så där ”satt hon” – och hade hyrt 2 vassa båtar, 100 fot, och behövde 2 duktiga team.

maylisNu räckte det inte med den första gruppen med kompisar som ville satsa. May-Lis gick ut på Facebook och berättade om projektet och sökte gastar. Hon publicerade sin idé i olika grupper, hon pratade på ett möte på QSS (Quinnliga segelsällskapet) och plötsligt hade hon över 50 intresserade!

En viktig komponent var så klart att hitta ytterligare en skicklig skeppare. Det fann hon i Kattis Svedjefält som har en lång erfarenhet av bl a havskappsegling.

Nu är två team etablerade, team Gloria och team Victoria efter båtarnas namn. 22 tjejer med tillsammans minst 150.000 sjömils erfarenhet. Några har seglat flera Gotland runt och för några är det första gången. Några har erfarenhet av andra havskappseglingar.
Dessa team har satsat sedan i februari på att bli två duktiga team, utvecklas och går in helhjärtat för att nå uppsatta mål. Det har varit många timmars segling under coachning av Thomas och Peter från Sailing events.

Längs vägen har flera varit med och stöttat tjejerna och projektet. Förutom coachningen av Sailing Events har Stina Jansson på Sjöskolan bidragit med säkerhetsövning med livflotte m.m , Gotland runt-veteranen Odd Lindqvist har coachat inom områden som t ex väder, säkerhet, navigation och hur man bygger ett framgångsrikt team. Kryssarklubben har ställt upp med ett 24-timmars specialarrangemang för tjejerna där de bägge teamen kunde mäta krafterna mot varandra

May-Lis har skapat ett unikt tillfälle för 21 tjejer att uppfylla sina drömmar tillsammans med andra likasinnade.

Starten för Gloria och Victoria går från Skeppsholmen 1/7 kl 12.30. Kom och heja fram dessa härliga team.

 

 

 

 

 

 


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Ankarliv

Ankarliv

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

Genvägsboken

Genvägsboken

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

Slusshandboken

Slusshandboken

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line