Kolfiberkattorna tillbaks i stan

På torsdag intar några av världens bästa seglare Riddarfjärden ombord på Marströmmarna från Hönö. 26-åriga göteborgaren Nicklas Dackhammar har chans på en skrällseger i M32 Scandinavian Series 2016 som avgörs i Stockholm 8-10 september.

M23 Series Scandinavia gör nu sitt tredje besök i Stockholm sedan starten 2014. Konceptet är enkelt – M32-katamaraner som seglar i upp till 30 knop på banor nära land. Serien räknas som ett av de tuffaste och mest prestigefulla evenemangen inom seglingen och lockar flera av sportens största namn. Årets upplaga av serien har besökt Köpenhamn, Göteborg, Århus och Helsingfors innan finalen i Stockholm.

Den brittiska skepparen Ian Williams och hans Team GAC Pindar har varit starka under säsongen och vann den senaste deltävlingen i Helsingfors som avgjordes i lördags. Laget, som vunnit matchracing-VM fem gånger, toppar tabellen i M32 Scandinavian Series fem poäng framför svenske Nicklas Dackhammar och hans lag Essiq Racing.
– Den sista dagen i Helsingfors koncentrerade vi oss på att peta ner Essiq Racing från prispallen och det gav oss ett riktigt bra läge för att säkra segern i Stockholm, säger Ian Williams.
– Nu måste de slå oss med tre placeringar för att vinna men det kan mycket väl hända om vi inte seglar på topp. I början kommer vi att koncentrera oss på ett så bra resultat som möjligt. Sista dagen kommer vi att titta på tabellen och överväga taktiska beslut som kan ge oss en bättre chans att säkra titeln i M32 Scandinavian Series 2016.

I säsongsfinalen delas dubbla poäng ut vilket ger Dackhammar en chans att skrälla på hemmaplan.
– Nu är det revansch som gäller för det gick dåligt för oss i Finland. Williams har såklart ett bättre läge men vi siktar på att vinna i Stockholm och så får vi se hur långt det räcker. Vi har seglat bättre än Ians lag flera gånger under året och vi vet att vi har vad som krävs för att vinna, säger Nicklas Dackhammar som har seglat M32 sedan 2014.
– Det är häftigt att segla på Riddarfjärden även om det är trångt för det är vi vana vi. Vi vet att det kan vara stökig vind och många skiften och ibland handlar det om att ha tur. Att vinna serien är stort och det har varit vårt mål i laget sedan vi började segla M32.

Finalen i Stockholm inleds på torsdag klockan 14.000 och avgörs i en serie seglingar med samtliga åtta lag på startlinjen samtidigt. Vinnaren av regattan får 24 poäng, tvåan får 22 poäng, trean 20 poäng och så vidare.

Det unga stjärnskottet Måns Holmberg, 19 år imponerade stort i Helsingfors med en andra plats och hans lag Typhoon X Racing ställer även upp i regattan i Stockholm. Bland deltagarna finns också Flux Team med rutinerade Johnie Berntsson som skeppare, OS-veteranen Hans Walléns lag, Volvo Ocean Race-seglaren Nicolai Sehesteds Trefor Racing, Stockholmslaget med John Bäck som skeppare och Artemis Youth Racing som är det svenska America’s Cup-laget Artemis Racings ungdomslag.

Startlista M32 Scandinavian Series Stockholm:

  1. GAC Pindar (GBR) - Ian Williams - 44p
  2. Essiq Racing Team (SWE) - Nicklas Dackhammar - 39p
  3. TyphoonX Racing (SWE) - Måns Holmberg - 32p
  4. Flux Team (SWE) - Johnie Berntsson - 21p
  5. Trefor Racing (DEN), Nicolai Sehested - 18p
  6. Artemis Youth Racing (SWE) - Rasmus Rosengren - 8p
  7. Wallén Racing (SWE), Hans Wallén - 5p
  8. Evolveras Racing (SWE), John Bäck - (gör sin första tävling i Stockholm)

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Öregrunds övärld -  Från Arholma till Örskär

Öregrunds övärld - Från Arholma till Örskär

Nautisk uppslagsbok

Nautisk uppslagsbok

Långedragsjullar

Långedragsjullar

Slusshandboken

Slusshandboken

Gotska Sandön - en besöksguide.

Gotska Sandön - en besöksguide.

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line