Juniorcup och matchracingfinal samtidigt

DSC 0132

I början av juli drar drygt 120 seglingsungdomar till Marstrand för en annorlunda, fartfylld och unik seglingsupplevelse som närmast kan liknas vid Gothia Cup – det är dags för juniorkappseglingen Jr Cup, samtidigt som katamaranfinalen i matchracing avgörs runt Marstrand.

Det som händer på Marstrand 5-8 juli är en av sommarens större juniortävlingar. Jr Cup är så mycket mer än "bara" en kappsegling. Det är framför allt gemenskap och nya kompisar. Det yttersta målet är att alla skall ha kul, lära sig något på vägen och få med sig massor av erfarenhet och inspiration hem till klubben och den egna seglingen.

- Grundtanken med Jr Cup är att skapa en tävling där klubbens mer erfarna seglare skapar ett lag tillsammans med de mindre erfarna, för att skapa en naturlig kunskapsöverföring inom klubben. Många av seglarna som deltar tycker att det är årets roligaste tävling, säger Johan Sjöstrand som är projektledare för Jr Cup 2016.

DSC 0175

Tävlingen är öppen för juniorer upp till 20 år. Varje lag består av tre personer vars sammanlagda ålder inte får överstiga 50 år. Junior Cup går parallellt med en seniortävling där det finns möjlighet att träffa ”seglarkändisar” och förebilder. Seglingarna genomförs i C55 som är en liten öppen, lättseglad, kölbåt på fem och en halv meter.

- Vi är stolta över att få vara med och möjliggöra att detta blir ett event utöver det vanliga för ungdomarna. Volvo Ocean Race är Volvos störta varumärkesplattform och därför viktigt för oss att attrahera och inspirera ungdomar till segling, säger Jonas Eriksson från Volvo som är huvudsponsor för årets upplaga av Jr Cup.

DSC 0001

I samband med större kappseglingar är det vanligt med kändisrace. I Jr Cup vänder man på det genom att arrangera ett ”non-celebrity-race”. I stället för kändisar har man, tillsammans med Kungälvs kommun, bjudit in ensamkommande flyktingbarn och ungdomar från socialt utsatta områden att komma och prova på segling.

– Det ska bli så spännande och roligt att köra vårt non-celebrity-race på torsdagen. Med det visar vi att svensk segling vill vara tillgänglig för alla, säger Theres Wolgast på Svenska Seglarförbundet.

bermuda

En annan annorlunda del av Jr Cup är att alla ungdomar även får chansen att segla en häftig M32:a eftersom Match Cup Sweden avgörs i Marstrand samma vecka som hela världseliten är på plats för att göra upp om VM-titeln i match racing.

Årets Jr Cup anordnas precis som de senaste åren av Svenska Seglarförbundet i samarbete med Marstrands Segelsällskap och Lerums Segelsällskap.


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Allt väl ombord

Allt väl ombord

Genvägsboken

Genvägsboken

Nautisk uppslagsbok

Nautisk uppslagsbok

VHF- och SRC-bok

VHF- och SRC-bok

Förarbevis för vattenskoter

Förarbevis för vattenskoter

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line