Med exakt en månad kvar har She Captain slagit nytt deltagarrekord (och världsrekord så vitt de själva vet) när det kommer till största kvinnliga båteskader 1-3 september. De tangerar 140 deltagare fördelade på 33 båtar i skrivande stund. 

Nätverket She Captain grundades 2017 med en klar vision om att öka jämställdheten på sjön. Nätverket har vuxit stadigt och har idag mer än 7 700 medlemmar där majoriteten finns i Sverige, men hela 10 nationaliteter finns representerade bland medlemmarna. Eskadrar, både utomlands och i Sverige, är en del av verksamhetsplanen tillsammans med event, meet-ups och ett stärkt fokus på kompetensutveckling.

Intresset för Stockholmseskadern är alltid stort, det har blivit en viktig kulturbärare för She Captains verksamhet. I år gick anmälan ut extra tidigt vilket snabbt gav resultat, redan innan april månad var slut hade över 100 kvinnor anmält intresse för årets eskader. Med exakt en månad kvar är närmare 140 She Captains anmälda fördelade på 33 segel- och motorbåtar. Rekordåret 2019 är därmed slaget både när det kommer till antal båtar och deltagare.

När vi har gjort våra efterforskningar, både i samband med förra rekordåret 2019 men också i år,  hittar vi ingen information kring en eskader med fler kvinnliga deltagare - så vi tror att vår eskader är den största, helkvinnliga i världen. Och det blir också She Captains största aktivitet sedan starten.

Stockholmseskadern2022Aftersail

”Vi är glada och stolta över det fortsatta intresset för vår verksamhet och Stockholmeskadern är den överlägset mest populära aktiviteten vi erbjuder. I år välkomnar vi gastar från Luleå i norr till Lund i söder, ett fint kvitto på att vår verksamhet syns och hörs över hela landet. Superkul också att vi kan slå vårt eget världsrekord nu när vi firar femårsjubileum!” säger Louise Callenberg, ordförande i She Captain.

Eskadern välkomnar deltagare från Luleå, Huskvarna, Västerås, Falun, Uppsala, Luleå, Öckerö, Göteborg, Sundsvall, Motala, Nyköping, Norrtälje, Lund, Örebro, Stockholm, Oslo och Madrid. Mest långväga båt kommer från Timrå. En av de viktigaste principerna med She Captains eskadrar är att alla kan vara med oavsett tidigare erfarenheter. Besättningarna på båtarna fördelas för att få bästa möjliga mix av nybörjare och erfarenhet, med syfte att växa nätverket genom att träffa och spendera tid ombord tillsammans med nya bekantskaper.

Stockholmseskadern2022Bryggdans

Stockholmseskadern startar även i år sedvanligt med en samling i mellersta skärgården fredag eftermiddag för bryggmingel, grill och bastu för att under lördagen ta sig vidare mot Sandhamn och after sea, middag på Sandhamns Seglarhotell innan hemfärd under söndagen. Helgen kantas av många aktiviteter, lärande och skoj.

”Nu börjar nedräkningen på riktigt och projektgruppen jobbar hårt med alla förberedelser att göra femårsjubileet till något alldeles extra. Vi har stängt anmälan för gastar då alla båtar är fullbelagda, men det finns fortsatt kvar platser för skeppare med egen båt som också möjliggör att vi kan erbjuda gastar som står på reservlistan plats!” säger Cecilia Hedin, projektledare för årets Stockholmseskader hos She Captain.
Om She Captain

She Captain är ett kvinnligt seglings- och båtnätverk vars syfte är att stärka kvinnors roll på sjön. Genom eskaderseglingar, utbildningar och nätverksträffar vill She Captain möjliggöra för fler kvinnor att känna sig tryggare till sjöss. Nätverket startade som en grupp på Facebook 2017 och har idag över 7 700 medlemmar som genom inspiration och kunskapsutbyte arbetar för ett mer jämställd båtliv. Nätverkets drivs som en ideell förening.

Eva Lundström

 
Sittbrunnens bokhandel är öppen

Ett år utan skor

Ett år utan skor

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line